[ μεταβάσεις | betwixt and between ]
«Άλλοι αφήνουν ένα λουλούδι ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου, φυλακίζουν εκεί έναν περίπατο όπου τους άγγιξε ο έρωτας. Κι εγώ κάνω περιπάτους, μα με χαϊδεύει ένας θεός. Η ζωή είναι σύντομη κι είναι αμαρτία να χάνεις τον καιρό σου. Λένε πως είμαι δραστήριος. Αλλά το να είσαι δραστήριος σημαίνει να χάνεις τον καιρό σου, εφόσον χάνεσαι ο ίδιος.»
(Η καλή και η ανάποδη, Albert Camus 1937)
Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς, διανύοντας ένα μήνα μετάβασης και μεταβάσεων, ανοίγει ένα ηχητικό βιβλίο και αναζητά ανάμεσα στις σελίδες τους ενδιάμεσους χώρους: του φυσικού περιβάλλοντος, των μουσικών οργάνων, του ανθρώπινου σώματος, των σχέσεων και της ευαλωτότητας, και της σημασίας του τίποτα.
Ο ενδιάμεσος χώρος στα Σουηδικά ονομάζεται «mellanrum» και τέτοιους μουσικούς χώρους, γεμάτους τεταμένη σιωπή που διαστέλλεται από αραιή δράση, εισάγει η Lo Kristenson ανάμεσα στις συνθέσεις της, στο περσινό της δισκογραφικό ντεμπούτο «Förnimmelser»: μια έννοια που εμπεριέχει την αίσθηση και την αντίληψη. Αναπτύχθηκε μαζί με το σύνολο των μουσικών μέσα από συλλογικές ασκήσεις, συνομιλίες και πειράματα. Η μουσική παρτιτούρα περιλαμβάνει οδηγίες για τους μουσικούς, να επικεντρωθούν στον ρυθμό και τη δύναμη των μοτίβων αναπνοής τους παρατηρώντας τις φυσικές δυναμικές της: η συλλογική παρατήρηση της αναπνοής αλλάζει την ψυχική κατάσταση του κάθε μουσικού με τρόπο που χρωματίζει τον χαρακτήρα και το χρόνο της μουσικής.
Από την ιαπωνική έννοια «Ma 間» του αρνητικού χώρου, εμπνέεται στην πρόσφατη ομώνυμη κυκλοφορία η sound artist, ερευνήτρια και ποιήτρια από την Σερβία Manja Ristić, με έργα μεγάλης φόρμας, που ενσωματώνουν ηχογραφήσεις πεδίου, ακουστικά όργανα και απροσδόκητους ήχους: το «Ma» ως ενδιάμεσο διάστημα, το κρυφό ή φανερό κενό που ορίζει τη μορφή και απελευθερώνει ταυτόχρονα από αυτήν, ως δυναμική ησυχία, ως τόπος συνάντησης των αντιθέτων αλλά και ως κατάσταση του νου.
«Betwixt & Between» -μια αγγλική έκφραση που σημαίνει ανάμεσα, ούτε το ένα ούτε το άλλο- είναι μια σειρά περιστασιακών εκδόσεων που αναζητούν τον συντονισμό και την αντήχηση της παράδοσης μέσα σε μουσικά ιδιώματα όπως το drone ή η ambient. Από εκεί θα ακούσουμε μια πρωτοφεμινιστική αφήγηση των Shovel Dance Collective σε ένα λαϊκό τραγούδι, καθώς και αυτοσχεδιασμούς, των ηλεκτρονικών Laurel Uziell and David Grundy.
Εικόνα: Pierre Soulages, 2020
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος
Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6
Διαδικτυακή Ακρόαση: ERTecho