Οι Ζωές των Ποιητών
«Να θυμάστε τούτο, ότι στον έρωτα κυρίως πρέπει να φυλάγεστε από το παράδοξο. Είναι η απλότητα που σώζει, είναι η απλότητα που φέρνει ευτυχία, ακόμη κι αν η ερωμένη σας είναι άσχημη σαν τη γριά Μομπ, τη βασίλισσα των τρόμων! Γενικά, για τους ανθρώπους του κόσμου – το είπε ένας δεινός ηθογράφος – ο έρωτας δεν είναι πάρα ο έρωτας για το παιχνίδι, ο έρωτας για τη μάχη. Είναι μεγάλο λάθος· ο έρωτας πρέπει να είναι ο έρωτας· η μάχη και το παιχνίδι δεν επιτρέπονται παρά σαν πολιτική σε περίπτωση έρωτα.
Το πιο μεγάλο λάθος της σύγχρονης νεολαίας είναι ότι εξαπατάει τον εαυτό της. Σημαντικός αριθμός ερωτευμένων είναι κατά φαντασίαν ασθενείς που ξοδεύουν πολλά στη φαρμακοποιία, και πληρώνουν γενναία τον κύριο Φλεράν και τον κύριο Πυργκόν, χωρίς να έχουν τις ηδονές και τα προνόμια μιας ειλικρινούς αρρώστιας. Σημειώστε ότι ερεθίζουν το στομάχι τους με παράλογα φάρμακα, και καταστρέφουν μ’ αυτά την πεπτική ικανότητα του έρωτα. Αν και πρέπει να είναι κανείς μέσα στην εποχή του, αποφύγετε να μιμηθείτε τον ένδοξο Δον Ζουάν που αρχικά δεν ήταν, κατά τον Μολιέρο, παρά ένας σκαιός παλιάνθρωπος, έμπειρος και καλά μυημένος στον έρωτα, στο έγκλημα και στις σοφιστείες· έπειτα έγινε, χάρη στους Αλφρέ Ντε Μυσέ και Θεόφιλο Γκωτιέ, ένας καλλιτεχνικός σουλατσαδόρος, που κυνηγούσε την τελειότητα μέσα από άσχημα κατατόπια, και τελικά δεν είναι πια πάρα ένας γέρος δανδής, αποκαμωμένος απ’ όλα του τα ταξίδια και ο πιο ανόητος του κόσμου δίπλα σε μια γυναίκα τίμια και πολύ ερωτευμένη με τον σύζυγό της.
Κανόνας γενικός και συνοπτικός: στον έρωτα, φυλαχτείτε από τη σελήνη και τ’ αστέρια, φυλαχτείτε από την Αφροδίτη της Μήλου, από τις λίμνες, τις κιθάρες, τις σχοινένιες σκάλες και απ’ όλα τα μυθιστορήματα, ακόμα και από το ομορφότερο του κόσμου, έστω κι αν είναι γραμμένο από τον ίδιο τον Απόλλωνα!
Αλλά να αγαπάτε πολύ, σθεναρά, τολμηρά, ανατολίτικα, άγρια αυτήν που αγαπάτε· ο έρωτά σας, έχοντας κατανοήσει την έννοια της αρμονίας, να μη βασανίζει τον έρωτα ενός άλλου· η εκλογή σας να μην διαταράσσει την ηρεμία. Στους Ίνκας αγαπούσαν την αδερφή τους· αρκεστείτε στην εξαδέλφη σας. Μην σκαρφαλώνετε ποτέ στα μπαλκόνια, μην περιυβρίζετε ποτέ τα όργανα της δημόσιας τάξης· μην στερείτε στην ερωμένη σας την ικανοποίηση να πιστεύει τους θεούς, και όταν θα την συνοδεύετε στο ναό, να ξέρετε να βρέχετε ευπρεπώς τα χέρια σας μέσα στο αγνό και δροσερό νερό στο αγιασματάρι. […]
Αν ήθελα να αποδείξω ότι όλα είναι όσο πιο καλά γίνεται μέσα στον καλύτερο δυνατό κόσμο, ο αναγνώστης θα είχε το δικαίωμα να μου πει, όπως στον μεγαλοφυή πίθηκο: είσαι ένας αχρείος! Όμως θέλησα να αποδείξω ότι όλα είναι πάντα όσο πιο καλά γίνεται μέσα στον πιο άσχημο δυνατό κόσμο· θα μου συγχωρεθεί λοιπόν πολύ γιατί πολύ αγάπησα… τον αναγνώστη μου… ή την αναγνώστριά μου».
Σαρλ Μπωντλαίρ: «Αποφθέγματα παρηγοριάς για τον έρωτα – Ο ζωγράφος της μοντέρνας ζωής»,
Μετάφραση-Σημειώσεις: Στέργιος Βαρβαρούσης,
Εκδόσεις Ερατώ, Αθήνα, 1994
Στην εκπομπή της Κυριακής 11 Μαΐου ακούμε τραγούδια σε μουσική Γιώργου Κουρουπού και ποίηση Ανδρέα Αγγελάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Ρένας Αποστολοπούλου και Federico García Lorca με τους Θανάση Αποστολόπουλο και Γιάννη Τσανακαλιώτη πιάνο.
Ερμηνεύουν η Άρτεμις Μπόγρη, η Δάφνη Πανουργιά και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος.
Για όσους δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.
Για να το αγαπήσουν!
Info
«Ο θησαυρός της πίσω αυλής»
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6 και στο διαδίκτυο live και στη συνέχεια on demand στο ERT εcho
Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 16:00 – 17:00
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ν. Φλωράκης