Ο Βαγγέλης Χαρατσής στο Πρώτο Πρόγραμμα | 21.03.23

Ο Βαγγέλης Χαρατσής στο Πρώτο Πρόγραμμα | 21.03.23 Your browser does not support the audio element. https://www.ertecho.gr/wp-content/uploads/2023/03/21-03-22-haratsis.mp3

Σε μια προσπάθεια αποτίμησης της κρίσης σε τράπεζες του εξωτερικού, μιλά στην εκπομπή “Γεωόπολις” και τον Δημήτρη Φαναριώτη ο Βαγγέλης Χαρατσής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής, Αναλυτής σε διεθνή μέσα όπως το Bloomberg.

Οπως εξηγεί “σε κάποιο βαθμό έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται στις ΗΠΑ η νομοθέτηση κάλυψης για ένα διάστημα του συνόλου των καταθέσεων. Είναι μια κίνηση ακριβώς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης διότι είναι το Α και το Ω στο τραπεζικό σύστημα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε αρχικά στην πρώτη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε επειδή οι καταθέτες απότομα ζήτησαν πολύ μεγάλα ποσά τα οποία η τράπεζα είχε δεσμεύσει σε τοποθετήσεις που είχε κάνει. Στη χρονική συγκυρία που ζητήθηκαν πίσω αυτά τα κεφάλαια πίσω έπρεπε να ρευστοποιήσει με ζημιά με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εξαϋλώσει τα κεφάλαιά της. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ εύκολα μια κρίση που ξεκινάει στο τραπεζικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα είναι πολύ εύκολο να διαχυθεί σε άλλες τράπεζες με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η ανασφάλεια και ο φόβος στους καταθέτες απαιτώντας τις καταθέσεις τους.”

Σχετικά επομένως με το ενδεχόμενο η κρίση να περάσει στην Ευρώπη ή να γενικευτεί, με αφορμή και την εξαγορά του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού CREDIT SUISSE, εμφανίζεται αισιόδοξος για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δεδομένου ότι “η ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πολύ υψηλότερη απ ό,τι των αμερικάνικων.

Σε ό,τι αφορά τα υψηλά επιτόκια, είναι θετικά για την κερδοφορία των τραπεζών. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι από την ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων, χωρίς να προσαρμοστεί το σύστημα. Μιλάμε για μίνι τραπεζική κρίση, που δεν έχει καμία σχέση με το 2008 και το θετικό είναι ότι αυτή η κατάσταση λειτουργεί αντιπληθωριστικά. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν να είμαστε κοντά στον κύκλο ολοκλήρωσης της αύξησης των επιτοκίων. 

Οι ελληνικές τράπεζες είναι στην καλύτερη κατάσταση που βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια. Εχουν κάνει ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους, διατηρούν πολύ καλά ποσοστά ρευστότητας, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και επομένως δεν έχουν να ανησυχούν από καινούργιες επισφάλειες.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ON DEMAND

Exit mobile version