Για το διαρκώς επιδεινούμενο οξυμένο πρόβλημα της λειψυδρίας, που έχει οδηγήσει ελληνικές πόλεις της περιφέρειας να σκεφθούν το μέτρο του δελτίου στο πόσιμο νερό αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Υδρογεωλογίας και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στο πανεπιστήμιο Πατρών Νεραντζής Καζάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Η παρατεταμένη ξηρασία και η απουσία σχεδιασμού για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών μας έχει οδηγήσει σε μία οριακή κατάσταση. Διανύουμε μια περίοδο κλιματικής κρίσης, όπου βιώνουμε μία περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας για 4-5 έτη, που θα την ακολουθήσει μια περίοδος με βροχές για τα επόμενα4-5 έτη. Επομένως «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Η δημιουργία ταμιευτήρων νερού, με φράγματα, νέες γεωτρήσεις με στόχο την αποταμίευση νερού. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι περιοχές διαφοροποιούνται. Για παράδειγμα η Δυτική Ελλάδα έχει πλεόνασμα νερού,ενώ η Ανατολική Ελλάδα παρουσιάζει ελλείψεις», επισήμανε ο κ. Καζάκης
Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε Λύσεις για την υδατική επάρκεια, όπως η αφαλάτωση στα νησιά . Ο Σχεδιασμός θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα. Να γνωρίζουμε τα αποθέματα νερού που έχουμε, ότι στη διαχείριση νερού που έχουμε και με βάση τη στάθμη του ταμιευτήρα τα αποθέματα μας φθάνουν 1, 2, 3 μήνες. Όταν δεν έχουμε αποθέματα νερού, κάνουμε διαχείριση, δηλαδή περιορίζουμε την κατανάλωση. Παρακολουθούμε τα αποθέματα των υδάτων, για να μην έχουμε 10ωρες διακοπές του νερού. Υπάρχουν τρόποι εξοικονόμησης του νερού, όπως η εκπαίδευση των πολιτών. Δεν είναι ανάγκη να πλένουμε κάθε μέρα το αυτοκίνητο , τη βεράντα κλπ. Χρειάζεται κοινωνική ευαισθητοποίηση, για να μην υπάρχει σπατάλη νερού, όπως για παράδειγμα τα εξατομικευμένα υδρόμετρα ανά δωμάτιο στις τουριστικές περιοχές».