Τοπογραφία Ήχων Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Τοπογραφία Ήχων” με την Αφροδίτη Κοσμά | 10.12.2022

Ηχητικοί Διαλογισμοί :Shakuhachi & Taiko 🎈

Η Τοπογραφία Ήχων #3 αποτύπωνει τη μουσική για σακουχάτσι και τάικο της Ιαπωνίας και μία σύνθεση της Australian Art Orchestra ως συνάντηση πολιτισμών.

*Το θρυλικό σακουχάτσι (shakuchachi), φλάουτο από μπαμπού, ήταν το θρησκευτικό όργανο των μοναχών Κομουσό στον δρόμο για τη Νιρβάνα αλλά και μέσο επιβίωσης τους στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Γνωστοί από τα χαρακτηριστικά καλάθια με τα οποία κάλυπταν τα κεφάλια τους και άγνωστοι εξαιτίας αυτού αποκαλούνται «Μοναχοί της ανυπαρξίας».

Το απλό αυτό κομμάτι μπαμπού με τις πέντε οπές έχει καταφέρει με το μοναδικό ηχόχρωμα και την ευελιξία έκφρασής του να εξελίσσεται ως μουσικό όργανο με παγκόσμια εμβέλεια.

Ακούμε μουσική σακουχάτσι από τους :

Yamato Ensemble, Kaoru Kakizakai, Katsuya Yokoyama

*Τάικο (Taiko) είναι η ιαπωνική λέξη που περιγράφει έναν συγκεκριμένο τρόπο επίκρουσης των τυμπάνων, ένα συγκρότημα με τύμπανα, μουσική τυμπάνων καθώς και το ίδιο το τύμπανο.

Οι Ιάπωνες ένιωθαν την παρουσία του θεϊκού στοιχείου στον βροντερό ήχο των τάικο, τα οποία λειτουργούσαν και ως μέσο καθαγιασμού.

Ακούμε μουσική τάικο από τους:

Kodo, Joji Hirota

*H Australian Art Orchestra εξερευνεί στη μουσική της τα όρια συνάντησης πολιτισμών και οραματίζεται νέες μουσικές φόρμες για να αντικατοπτρίσει την ενέργεια και την ποικιλία της Αυστραλίας του 21ου αιώνα.

To 2021 προσφέρουν ένα χέρι στη Γη και κυκλοφορούν το άλμπουμ με τον εύγλωττο τίτλο «Hand to Earth».

Μουσική τίτλων : Στέλιος Εφεντάκης

Ηχητική επεξεργασία εκπομπής: Τάσος Μπακασιέτας

σχετικα ondemand