Τοπογραφία Ήχων Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Τοπογραφία Ήχων” με την Αφροδίτη Κοσμά | 26.11.2022

Ηχητικοί Διαλογισμοί

Η Τοπογραφία Ήχων #1 αποτυπώνει 2 γεγονότα ζωής που οδήγησαν σε προσωπική απομόνωση και τη θεραπεία αυτής μέσω ηχητικών διαλογισμών.

* Την ταραγμένη δεκαετία του ’60, η Pauline Oliveros ένιωσε ενδόμυχα την οργή και τον φόβο της εποχής της. Αποσύρθηκε στο σπίτι της, τραγουδούσε και έπαιζε στο ακορντεόν μακρόσυρτους βόμβους. Η θεραπευτική αυτή εμπειρία συνδυαστικά με την άσκησή της στο Tai Chi την οδήγησαν στους Ηχητικούς Διαλογισμούς (Sonic Meditations), συλλογή μουσικών θεμάτων και μικρών κειμένων προς άσκηση.

Η Pauline Oliveros προτείνει τη Βαθιά Ακρόαση (Deep Listening), την οξυμένη και συνειδητή ακρόαση ήχων και δονήσεων ως ολιστική θεραπεία. Ανέπτυξε τη Βαθιά Ακρόαση ως μορφή θεραπείας σε ομάδες και ως μορφή ακτιβισμού.

** Για να καθοδηγήσουν τη συνείδηση του νεκρού στην κατάσταση -Bardo- μεταξύ ζωής και επαναγεννήσεων, οι Βουδιστές μοναχοί διαβάζουν αποσπάσματα από τη Θιβετιανή Βίβλο των Νεκρών.

«Η τελετουργική παράσταση από τους μοναχούς και η παράθεση των αποσπασμάτων από το κείμενο του Bardo Todol μεταμόρφωσαν τη θλιμμένη αδελφή μου σε άνθρωπο που βρήκε ξανά την πίστη του στη ζωή» γράφει ο Tenzin Choegyal στο κείμενο που συνοδεύει το άλμπουμ Songs from the Bardo όπου συμπράττει με τη Laurie Anderson και τη Jesse Paris Smith.

Eπεξεργασία ήχου: Τάσος Μπακασιέτας

Μουσική τίτλων: Στέλιος Εφεντάκης

Επιμέλεια, παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

σχετικα ondemand