Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού: Μουσικές Αναγνώσεις μέσα στους Αιώνες
Επτά λόγοι. Επτά λέξεις και φράσεις που έχουν καταγραφεί στα Ιερά Ευαγγέλια ως τελευταία παρακαταθήκη του Χριστού πριν ολοκληρώσει την εγκόσμια διαδρομή Του. Λόγια που γέννησαν στοχασμούς, προσευχές, σιωπές, αλλά και μερικές από τις πιο βαθιά συγκινητικές σελίδες της μουσικής.
Από τον Joseph Haydn μέχρι τη Sofia Gubaidulina, και από τον Heinrich Schütz έως τον James MacMillan, η μουσική παίρνει τη μορφή ενός διαλογισμού πάνω στο Θείο Πάθος, αντλώντας από την παράδοση και ταυτόχρονα ανανεώνοντάς την με νέες εκφραστικές προσεγγίσεις.
Ο Joseph Haydn, το 1786, συνέθεσε τους «Επτά Τελευταίους Λόγους του Χριστού», ένα έργο βαθιάς εσωτερικότητας, που αρχικά γράφτηκε για ορχήστρα και στη συνέχεια απέκτησε εκδοχές για κουαρτέτο εγχόρδων και χορωδία. Ο Heinrich Schütz, στα μέσα του 17ου αιώνα, δημιούργησε τη δική του εκδοχή, φέρνοντας το Λουθηρανικό πνεύμα σε ένα συγκλονιστικό μουσικό στοχασμό. Σχεδόν 250 χρόνια αργότερα, η Sofia Gubaidulina εμπνέεται από την ίδια θεματική για το δικό της έργο, συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνικές και πνευματικότητα.
Ο James MacMillan, τέλος, το 1994, έγραψε τη δική του μουσική προσέγγιση στους «Επτά Τελευταίους Λόγους του Χριστού», για χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων, αντλώντας έμπνευση από τα «Πάθη» του Bach, το γρηγοριανό μέλος και ακόμη και το σκωτσέζικο τραγούδι.
Μια μουσική διαδρομή που διατρέχει αιώνες και πολιτισμούς, ενώνει διαφορετικές συνθετικές γλώσσες, αλλά παραμένει σταθερά επικεντρωμένη στο ίδιο ερώτημα: πώς εκφράζεται το Θείο μέσα από τη μουσική;
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Από την Δευτέρα 07 Απριλίου μέχρι και το Πάσχα, οι ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ σας προσφέρουν κατανυκτικές συναυλίες και μουσικά έργα βασισμένα στα Θεία Πάθη, ερμηνευμένα από διάσημους σολίστ και Ευρωπαϊκές ορχήστρες.
Η εκπομπή θα είναι διαθέσιμη για κατ’ απαίτηση (on demand) ακρόαση μέχρι και τις 15 Μαΐου 2025 στις 22:13.