Στη Μαγεία του Πρωινού Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Στη μαγεία του πρωινού” με τον Θεόδωρο Λούστα | 03.06.2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΜΑΕΣΤΡΟ OSWALD KABASTA (1896-1946) (ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ)

Franz Schubert: συμφωνία αρ.5, D.485. Τη Φιλαρμονική του Μονάχου διευθύνει ο Oswald Kabasta, από ραδιοφωνική ηχογράφηση το 1943, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ludwig van Beethoven: συμφωνία αρ. 8, έργο 93. Τη Φιλαρμονική του Μονάχου διευθύνει ο Oswald Kabasta, από δισκογραφική εργασία για την εταιρεία Electrola, σε δίσκους 78 στροφών. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ή τις αρχές της επόμενης.

“…Μεταπολεμικά, οι Σύμμαχοι απαγόρευσαν στον Kabasta να συνεχίσει τις εμφανίσεις του ως μαέστρος. Κατηγορήθηκε πως εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα, ήδη από το 1932. Ακολούθησε διακοπή της πληρωμής του και απόλυση. Βυθισμένος σε κατάθλιψη, ο Kabasta αυτοκτόνησε στις 6 Φεβρουαρίου 1946, στην αυστριακή πόλη Kufstein, με υπερβολική δόση χαπιών. Ήταν μόλις 49 ετών. Μαζί του αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο και η σύζυγός του, η οποία όμως επέζησε για μερικούς μήνες. Τελικά αυτοκτόνησε και εκείνη, ανήμερα της 25ης επετείου του γάμου τους. Δύο ημέρες πριν την αυτοκτονία του, ο Kabasta έστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο του Μονάχου, τονίζοντας τα ακόλουθα:

“Όπως είναι γνωστό η σταδιοδρομία μου τελείωσε. Εγώ, που σε όλη τη ζωή μου δεν αναμίχθηκα ποτέ στην πολιτική, έπεσα κάτω από τον τροχό της. Ευχαριστώ τη μοίρα που με οδήγησε στο Μόναχο, όπου επί σειρά ετών είχα την εμπειρία μιας υπέροχης καλλιτεχνικής εργασίας. Ευχαριστώ τους ανθρώπους του Μονάχου για τον ενθουσιασμό και την αφοσίωσή τους. Ευχαριστώ από την καρδιά μου την ορχήστρα για την καλλιτεχνική συνεισφορά και τη συνεργασία της. Ω, πόσο ανυψωτικές υπήρξαν οι εμπειρίες μου με αυτήν! Eπιθυμώ και σας εκλιπαρώ να προσέχετε τη Φιλαρμονική, για την οποία εύχομαι το ευτυχέστερο μέλλον, με επιτυχίες. Την επόμενη φορά που θα παίξετε τη “δική μου” όγδοη συμφωνία του Bruckner, σκεφθείτε σιωπηλά εμένα και τη σύζυγό μου”.

Όπως διαφαίνεται από τις σωζόμενες εμπορικές και ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις του με τη Συμφωνική της Βιέννης και τη Φιλαρμονική του Μονάχου, ο Kabasta υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αρχιμουσικούς της εποχής του. Το ερμηνευτικό ύφος του θυμίζει έντονα εκείνο του Wilhelm Furtwängler, με ελαστικότητα του ρυθμού, πάθος και εκφραστική δύναμη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι ηχογραφήσεις του σε τρεις συμφωνίες του Bruckner (τέταρτη, έβδομη και ένατη), επειδή ο Kabasta σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον μαθητή του συνθέτη, Ferdinand Löwe…”

Παραγωγή – Επιμέλεια: Θεόδωρος Λούστας

σχετικα ondemand