Στη Μαγεία του Πρωινού Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Στη μαγεία του πρωινού” με τον Θεόδωρο Λούστα | 14.01.2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΜΑΕΣΤΡΟ WILLEM VAN OTTERLOO (1907-1978) (ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ)

Ludwig van Beethoven: ορχηστρική εισαγωγή Fidelio, από τη φερώνυμη όπερα, έργο 72. Την Ορχήστρα Residentie της Χάγης διευθύνει ο Willem van Otterloo, από δισκογραφική εργασία του 1957.

César Franck: συμφωνικό ποίημα Ψυχή, για τετράφωνη μικτή χορωδία και ορχήστρα. Την Ολλανδική Χορωδία Δωματίου και την Ορχήστρα Residentie της Χάγης διευθύνει ο Willem van Otterloo, από δισκογραφική εργασία του 1954.

“…To λιμπρέτο του συμφωνικού ποιήματος βασίζεται στην ιστορία του Έρωτος και της Ψυχής, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο Μεταμορφώσεις ή Ο χρυσός γάιδαρος,που έγραψε ο φιλόσοφος, λογοτέχνης και ρήτορας του δεύτερου αιώνα μ.Χ. Λούκιος Απουλήιος. Στο μυθιστόρημα η Ψυχή είναι η νεότερη και η πιο όμορφη από τις τρεις κόρες μιας βασιλικής οικογένειας που κυβερνά μια ανώνυμη πόλη. Όσοι βλέπουν την εκθαμβωτική ομορφιά της τη συγκρίνουν με τη θεά Αφροδίτη. Πλήθος λαού συρρέει στην έπαυλή της. Όλοι πιστεύουν πως η Ψυχή δεν είναι παρά η ίδια η θεά του έρωτα, που κατέβηκε στη γη ή η κόρη της. Οι προσευχές και οι θυσίες προς τιμήν της Αφροδίτης έχουν διακοπεί. Η προσβεβλημένη θεά του έρωτα ζηλεύει τη θνητή ανταγωνίστριά της. Δίνει εντολή στον γιο της, τον φτερωτό θεό Έρωτα, να εκδικηθεί για χάρη της. Ο Έρως – που παρουσιάζεται εδώ ως ένας πανέμορφος νέος – προσπαθεί να πλήξει την Ψυχή με ένα μαγικό βέλος, προκειμένου εκείνη να ερωτευτεί ένα απαίσιο και αποκρουστικό πλάσμα. Άθελά του όμως, πληγώνεται από το ίδιο του το βέλος, το οποίο τον κάνει να ερωτευτεί το πρώτο αντικείμενο που θα δει. Έτσι, ερωτεύεται παράφορα την Ψυχή και παρακούει την εντολή της μητέρας του, Αφροδίτης…”

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9/www.ertecho.gr

Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΟΥΣΤΑΣ

σχετικα ondemand