Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική | 14.06.21

” Κρίστοφερ Κινγκ: Ηπειρώτικο Μοιρολόι” (2η εκπομπή)

Τι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν μια μουσική τόσο τραχιά; Τι έδινε τροφή σε τούτο το άγριο σύμπαν; Ήξερα ότι η περιοχή είχε βγάλει τον Αλέξη Ζούμπα και τον Κίτσο Χαρισιάδη. Όμως δεν ήξερα τι έτρεφε τη μουσική τους. Η απάντηση, όπως μου είπαν, κρυβόταν στο φαινόμενο του πανηγυριού. Το πανηγύρι αποτελεί το γεγονός που κατ’ εξοχήν συνδέει αυτή τη μουσική με το χώμα.

-Χριστέ μου! Έχει γεύση σαν τα ουράνια υγρά δυο αγγέλων που γαμιούνται.

-Ναι, το ξέρω. Όλα είναι μια χαρά.

Από το σημείο που καθόμασταν με τον Γιώργο βλέπαμε ανεμπόδιστα όλες τις διεργασίες, τους τροχούς και τα γρανάζια της γιορτής: τα καταρρακτώδη κλαρίνα ν’ αντιλαλούν απ’ την πλατεία σαν υπνωτιστικές φλογέρες που παίζουν γητευτές φιδιών, τη θολή κάπνα απ’ τις ψησταριές με τα σουβλάκια, τους εκατοντάδες ανθρώπους που στροβιλίζονταν γύρω από τους μουσικούς, την ερεθιστική αύρα της γενικευμένης αναστάτωσης.

Εκείνη τη στιγμή είχα μια έκλαμψη, μια ενορατική συνειδητοποίηση. Υπάρχει ένας πανάρχαιος μηχανισμός μες στις ψυχές των ανθρώπων, ο οποίος ενεργοποιείται μονάχα απ’ αυτή τη μουσική. Εδώ, στο σπάνιο περιβάλλον της Βίτσας, υπάρχει η καύσιμη ύλη που επιτρέπει σε τούτη την αρχέγονη σπίθα να θεριέψει.

Το τσίπουρο σου επιτρέπει ν’ ανοίξεις το καπάκι της ζωής και να κοιτάξεις μέσα.

Ακούμε :

* Αλέξη Ζούμπα

* Γουάσινγκτον Μπάκα Γουάιτ

* Πετρολούκα Χαλκιά με Rakesh Chaurasia, Daya Shankar, Rabindra Goswami

* Γρηγόρη Καψάλη

Επιμέλεια, αφήγηση: Afroditi Kosma

Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Kostas Kyriakakis

*

Κρίστοφερ Κινγκ

“Ηπειρώτικο Μοιρολόι”

Μτφ: Αριστείδης Μαλλιαρός

Εκδόσεις Δώμα, 2018

ΔΩΜΑ

σχετικα podcasts