Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 18.09.23

DOM LA NENA (Dominique Pinto)

Όταν η Dominique Pinto ήταν οκτώ ετών, οι γονείς της της αγόρασαν ένα τσέλο για τα γενέθλιά της. Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια της Pinto ήταν πλανόδια: μετακόμισε από το σπίτι της στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας στο Παρίσι, πίσω στη Βραζιλία, μετά στο Μπουένος Άιρες και μετά ξανά στην Ευρώπη. Αυτό το όργανο, στο οποίο ονόμασε Leon, ήταν η μόνη αληθινή σταθερά εκείνων των χρόνων, μια καθιερωμένη παρουσία που εστίασε το πάθος της. Τώρα, είκοσι χρόνια αργότερα, για το τέταρτο σόλο άλμπουμ της, η Pinto επιστρέφει σε εκείνη την πρώτη αγάπη, και στον ίδιο τον Leon, για μια συλλογή κομματιών σόλο τσέλο που αφηγούνται την ιστορία της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας που μεγάλωσε. Έχοντας αποκτήσει το όνομα «La Nena» ή «H μικρουλα» από τη «θεά του βιολοντσέλο» Christine Walevska*, με την οποία σπούδασε στην Αργεντινή, ο Pinto ηχογράφησε πρόσφατα τα τραγούδια που περιλαμβάνουν τον Leon για δύο εβδομάδες απομόνωσης, μόνο Dom, Leon και μια άδεια σελίδα.

H δεύτερη κυρία που παρουσιάζουμε σήμερα είναι η αμερικανίδα vocalist Gretchen Parlato  (γενν. 1976) η οποία κατάγεται από μια μεγάλη μουσική οικογένεια . Η μέχρι σήμερα πορεία της της κατατάσουν στις πιο δυναμικές τραγουδίστριες της τζαζ σήμερα. Ανάμεσα  στις συνθέσεις που ερμηνεύει μοναδικά περιλαμβάνεται και μια κλασική σύνθεση του J S Bach. Σύνθεση που θα ακούσουμε και από τα μαγικά δάχτυλα του Γάλλου τσελίστα  Philppe Saglio που ηχογράφησε ειδικά για την εκπομπή πριν 2 χρόνια.

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

Διαδικτυακά: www.ertecho.gr/trito

σχετικα ondemand