Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 30.05.2023

Άρπα κλασική και Kora Δυτικής Αφρικής

Παρουσίαση της Δυτικο-αφρικανικής άρπας σήμερα που ονομάζεται Kora στην σημερινή εκπομπή. Παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που παίζουν είτε σαν σολίστ ή είτε μέσω της σύμπραξης τους με άλλους μουσικούς.

Ο μετρ Balake Sissoko συμπλέει μουσικά με τον Γάλλο τσελίστα Vincent Segal. Ο Sekou Kouyate κατορθώνει με το εκπληκτικό του παίξιμο σε αυτό το όργανο να διασκευάσει  με την μαεστρία του μία από τις πλέον γνωστές επιτυχίες της Soul και συγκεκριμένα του Stevie Wonder -συγκεκριμένα παίζει ηλεκτρική kora 21 χορδών. Αντίθετα ο Νοτιοαφρικανός Derek Gripper ανασυνθέτει καταπληκτικά και μοναδικά για κλασική κιθάρα μία γνωστή επιτυχία σε όλη την Δυτική Αφρική, το Jarabi που σημαίνει πάθος και που πρωτοπαίχτηκε φυσικά εκεί σε Kora. Ο Salif Keita δεν πίστευε ότι έργα του τα έπαιζε ο Gripper με μόνο μία κιθάρα ενώ o John Williams – ο Αυστραλός – τον θεωρεί μοναδικό φαινόμενο στην κιθαριστική Τέχνη.    

H Άρπα της Δυτικής Αφρικής  που χρησιμοποιεί ο Seckou Keita έχει 22 χορδές, αν και στην περίπτωση αυτού του οργάνου ο συνολικός αριθμός ποικίλει από περιοχή σε σε περιοχή της Δυτικής Αφρική. Παρομοίως, μερικές κέλτικες άρπες μπορεί να έχουν μόλις 22 χορδές, ενώ κάποιες μπορεί να έχουν έως και 38 χορδές. Η μεγάλη δεξιοτέχνης Catrin Finch από την Ουαλία που παίζει την κλασική άρπα  πρόσφατα ξεπέρασε την περιπέτεια της με τον καρκίνο και συνεχίζει ακλόνητη.  

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

Διαδικτυακά: www.ertecho.gr/trito

σχετικα ondemand