Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 09.05.2023

Η καλλιτεχνική καταξίωση δεν έρχεται και ούτε είναι ισοδύναμη με ένα περιστασιακό χειροκρότημα

Στην μουσική αγορά (πιάτσα) ο όρος “ψάχνονται” κυριαρχεί και περιγράφει μουσικούς που αναζητούν την καταξίωση με διαφορετικές καλλιτεχνικές ενδυμασίες.

Η καταξιωμένη βιολονίστα Anne Akiko Meyers συνεργάζεται με την Philharmonia Orchestra και ερμηνεύει ένα ενδιαφέρον έργο του νεαρού Πολωνού πολυμήχανου συνθέτη Jakub Ciupinski που άλλοτε συνθέτει μουσική για χορογραφίες και θεατρικές παραστάσεις με έργα που συνορεύουν με το κλασικό ρεπερτόριο και άλλοτε κυκλοφορεί τα έργα του με ηλεκτρονική μουσική για διαφορετικό κοινό με το καλλιτεχνικό όνομα Jakub Zak.   

Η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lenka Dusilova από την Τσεχία προέρχεται από την ροκ σκηνή της πατρίδας της αλλά διαθέτει μία  εξαίρετη  συνθετική φλέβα για παραγωγή μουσικής επένδυσης για τον κινηματογράφο.  

Η Sarah Assbring από το Göteborg της Σουηδία ξεκίνησε την πορεία της μέσα από την ποπ αλλά οι συνθέσεις της δείχνουν μία συνθέτρια που μπολιάζει την μουσική της με στοιχεία που πηγάζουν από την απύθμενη παράδοση των χωρών της Νότιο Ανατολικής Ασίας. 

Η πορεία των μουσικών συνθετών πάντα εξαρτάται από την ανταπόκριση του κοινού στο οποίο προβάλλουν τα έργα τους. Λίγοι βρίσκουν τον δρόμο τους με ένα μεγάλο κοινό που τους αγκαλιάζει άμεσα ενώ άλλοι θα συνεχίσουν την πορεία τους, δηλαδή να παράγουν επίμονα τα έργα τους που δεν θεωρούνται δημοφιλή και εμπορικά χωρίς να βάλουν “νερό στο κρασί” τους. 

Στη σημερινή εκπομπή διαλέγουμε να παρουσιάσουμε στοιχεία από έργα συνθετών που δεν είναι εύκολα να τους κατατάξεις σε ένα στιλ και ένα μόνο είδος. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να αποτελούν  τροχιοδεικτικά την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον αλλά κάλλιστα μπορεί να αποτελούν μεμονωμένες άνυδρες και άκαρπες στιγμές στο δικό τους προσωπικό πεντάγραμμο που αναζητούσε μάταια συνθετικό διέξοδο από ένα συμβιβασμένο καλλιτεχνικό παρελθόν. 

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

Διαδικτυακά: www.ertecho.gr/trito

σχετικα ondemand