Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 27.04.2023

Σήμερα από την συχνότητα του Γ’ Προγράμματος της ΕΡΤ ταξιδεύουμε στο Katowice της Πολωνίας για να συναντήσουμε ένα απο τα πιο δυναμικά σχήματα, όχι μόνο της πατρίδας τους, της Πολωνίας αλλά ολάκερης της Ευρωπαικής σύγχρονης μουσικής που πατάει πάνω στην παράδοση, πρόκειται για το 5μελές σχήμα εγχόρδων Volosi απο την περιοχή της Σιλέσια της ΝΔ Πολωνίας που συνάντησα το 2017.

Στην τότε συνάντηση μας συμφώνησα μαζί τους αντί των κλασικών συνεντεύξεων με τις πολλές φορές τετριμμένες ερωτήσεις και απαντήσεις  να αυτοσχεδιάσουν όχι μόνο αυτοί σαν μουσικοί αλλά και εγώ ο ίδιος. Εγώ έπλαθα μια μικρή ιστορία , την οποία διηγούμουν και εκείνοι αποτύπωναν την φαντασία τους με τα όργανα τους μαζί σαν σχήμα Volosi. Με αυτό τον τρόπο συνεντεύξεων με τους καλλιτέχνες  που ξεκίνησα να κάνω το 2012 βλέπεις και ανακαλύπτεις απροσδόκητα  πράγματα για τους καλλιτέχνες που συναντάς . Πάνω από όλα διαπιστώνεις της ευρηματικότητα και την δυνατότητα τους να αυτοσχεδιάζουν. Ήταν αρχικά ένας τρόπος προσέγγισης με αυτούς από τους οποίους συνομιλείς και παίρνεις συνέντευξη. Πολλές φορές αυτά αποδίδουν πιο παραστατικά και ουσιαστικά την μορφή και την ουσία της Τέχνης τους και σίγουρα περισσότερο από την ίδια την στερεότυπη περιγραφή που συνήθως παρουσιάζονται σε κοινότυπες συνεντεύξεις . Προσωπικά θεωρούσα ότι μεταφράζουμε και κατανοούμε την Τέχνη τους σε νότες παρά σε λέξεις. 

Στον αυτοσχεδιασμό που έκαναν τότε το 2017 το πρώτο κομμάτι που επινόησαν πάνω στην ιστορία και το θέμα  που ‘σκαρφίστηκα’ τότε εγώ προσωπικά,  ονομάστηκε “εκκρεμές” (= Pendulum) . Ήταν τόσο επιτυχημένη αυτή η αυθόρμητη εκείνη σύνθεση τους που αποφάσισαν να το συμπεριλάβουν μέσα στο νέο άλμπουμ τους “200 weeks ago” που κυκλοφόρησε πρόσφατα ! 

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

Διαδικτυακά: www.ertecho.gr/trito

σχετικα ondemand