Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 12.04.2023

Οι πιο συνηθισμένοι χαρακτηρισμοί για το έργο του Michel Godard και  Steve Swallow : “Monteverdi-A Trace Of Grace“ είναι πως ακροβατεί ανάμεσα σε διάφορα μουσικά είδη ή ακόμα πιο κοινότυπα : πειραματίζεται ανάμεσα στην κλασική μουσική, την τζαζ και το έθνικ στοιχείο.

Μία άποψη  που θα  είχε μεγαλύτερη σημασία, αν το έργο είχε δημιουργηθεί την περίοδο της Αναγέννησης και την περίοδο που ο Edme Guillaume δημιούργησε τον οφίαυλο. Μόνο που ο δημιουργός του  εργάζεται ταξιδεύει, συνθέτει, ανασυνθέτει, δημιουργεί στη σύγχρονη εποχή. Με υλικά και ηχοχρώματα της σύγχρονης περιόδου.

Ο Γιώργος Μαρκάκης, παρουσιάζει ένα δίπτυχο αφιέρωμα  στον Γάλλο συνθέτη και δεξιοτέχνη σολίστα της τούμπας και του οφίαυλου Michel Godard  και του δίσκου  “Monteverdi -a trace Of Grace”. (Michel Godard & Steve Swallow: Tribute to Monteverdi: Encounters between Jazz and Baroque Music)
Μία δισκογραφική εργασία που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Carpe Diem, από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, καρπός εκλεκτών συνεργατών, δίνοντας   ενέργεια δομή και πνοή σε μία μουσική χωρίς σύνορα και κατηγορίες. 

Το άλμπουμ «Monteverdi – a trace of grace»,  πνευματικό τέκνο των Michel Godard και Steve  Swallow, ηχογραφήθηκε  στο μαγικό αβαείο του Noirlac της Γαλλίας, κατά τις μαγεμένες καλοκαιρινές νύχτες.

Το Jazz Trio (Michel Godard, Steve Swallow, Gavino Murgia) συναντά το Early Baroque Trio (Guillemette Laurens, Fanny Paccoud, Bruno Helstroffer) αφήνοντας δύο μουσικές διαστάσεις να αναπτυχθούν, δεμένες με δαιδαλώδη αραβουργήματα, παίζοντας τραγούδια των Claudio Monteverdi και Steve Michelle.

Όλα τα ακούσματα  «ρυάκια» και «παραπόταμοι» σίγουρα  από κάπου πηγάζουν. Ομως το ζητούμενο στον συνθέτη Michel Godard είναι με ποιους « ανέμους» διαλέγει τον ρου και τον πλου του στον ωκεανό της μουσικής και του Monteverdi. 

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

σχετικα ondemand