Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 06.12.2022

Vangelis & Daniel Herskedal- Ηχοι παράλληλοι

Στη σημερινή εκπομπή ο Γιώργος Μαρκάκης παρουσιάζει δύο σπουδαίους μουσικούς: τον Νορβηγό τουμπίστα, τρομπετίστα και συνθέτη Daniel Herskedal και τον παγκοσμίου φήμης έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, η Vangelis (όνομα με το οποίο καθιερώθηκε διεθνώς).

Δύο συνθέτες, έργα των οποίων ανήκουν σε διαφορετικές περιόδους, θα ακουστούν παράλληλα, τα οποία θεωρείται ότι διαθέτουν κοινά στοιχεία, παρ’ότι αμφότερα προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις και εποχή. Το κοινό στοιχείο που συναντά κανείς στους δύο συνθέτες είναι τα ανοιχτά πεδία στις λυρικές συνθέσεις τους. Ο Vangelis ίσως είναι ο πρώτος συνθέτης που αν και προέρχεται από την pop μουσική δεν «φόρτωνε» τις συνθέσεις του ακόμα και την περίοδο της δεκαετίας του ’70, αντίθετα με τις ηχογραφήσεις των περισσότερων μουσικών της εποχής του , όπως τα έργα ζωγράφων που δεν αφήνουν τον καμβά να ‘ αναπνεύσει’ από τις επαναλαμβανόμενες πυκνές συνθέσεις τους. Επίσης προβάλλεται ένα σημαντικό κοινό στοιχείο: η προτίμηση τους να χρησιμοποιούν γυναικείες φωνές με λιτό ύφος στα έργα τους. Στον επίλογο της εκπομπής θα παρουσιαστεί ο ηχητικός χάρτης/ διαδρομή που ακολούθησε ο Γιώργος Μαρκάκης στα έργα των δύο συνθετών.

Παραγωγή -Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης/Giorgos Markakis

σχετικα ondemand