Παράθυρο στον Κόσμο, στο Πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

20Μαΐ2020 “Παράθυρο στον Κόσμο” με μουσικές που παρουσίασαν διαδικτυακά έλληνες ερμηνευτές τις μέρες της πανδημίας στο πλαίσιο “Όλων των Πρωινών του Τρίτου”

Καλή σας μέρα. Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 και σε απευθείας μετάδοση 10.00 με 12.00 το μεσημέρι, το Παράθυρο στον Κόσμο, στο πλαίσιο Όλων των πρωινών του Τρίτου.
Διονύσης Μαλλούχος και Τζουλιέττα Καρόρη Julietta Karori στο στούντιο, σε μια διαδικτυακή περιήγηση που ξεκινάει από τις σκέψεις και τις νέες ιδέες που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες.
https://www.kathimerini.gr/…/o-politismos-me-apostash-15-me…

Κάθε δημιουργός, είτε μόνος, είτε ανήκοντας σε ένα μουσικό σύνολο, εκφράζει την τέχνη του με τρόπο διαφορετικό.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε (όσοι μας ακολουθείτε στο facebook και να δείτε) ορισμένα από τα video της καραντίνας.
Ένα από αυτά, είναι από το πιανιστικό σύνολο Piandemonium που ερμηνεύει μεταγραφή του Θόδωρου Κοτεπάνου Thodoros Kotepanos στον Μαζωχτό του Νίκου Σκαλκώτα, για 6 πιανίστες σε 6 πιάνα.
https://www.facebook.com/…/vb.14472551612…/550913595625327/…

Πολλά δεν θα γίνουν φέτος και άλλα ετοιμάζονται να γίνουν. Έτσι μας διαβεβαιώνουν οι συντελεστές του Μουσικού Χωριού στον Αγ. Λαυρέντιο του Πηλίου.
https://www.facebook.com/musicvillage.gr/
Ακούμε τη Σαβίνα Γιαννάτου στο Addio amore με τους Primavera en Salonico και το cd Songs of an Other.

Απόψε, (Τετάρτη 20.5 στις 21.00) θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά παλιότερη παραγωγή της όπερας Aida του Verdi, στον ιστότοπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:
http://www.megarononline.gr/events/giuseppe-verdi-aida/

Η Garsington Opera στην Οξφόρδη, παρουσιάζει διαδικτυακά το πρόγραμμα με τίτλο ‘Music for the Eyes’. Ένα πάνελ από μουσικούς, μαέστρους, επιμελητές εκθέσεων και άλλους ειδικούς, ανοίγει ένα παράθυρο στην αλληλεπίδραση των τεχνών. Όπερα, η Τέχνη των τεχνών μια και για χάρη της συνδυάζονται μεταξύ άλλων η μουσική (ως σύνθεση και ερμηνεία), η ποίηση , η ζωγραφική και άλλες παραστατικές τέχνες, η λυρική ερμηνεία, η ηθοποιία, η σκηνοθεσία, ο χορός…

Αναγκασμένοι να αναβάλλουν την κοινή τους εμφάνιση που θα γινόταν τον Μάιο, η μέτζοσοπράνο Ioanna Vrakatseli από την Αθήνα και ο πιανίστας Christos Marinos από τη Νέα Υόρκη, ένωσαν την επιθυμία τους να εκφραστούν και ας τους χώριζε ο Ατλαντικός Ωκεανός. Ιδού το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας στο Eyes that last I saw in tears, ένα από τα 6 ποιήματα του T.S.Eliot που έχει μελοποιήσει ο Γιάννης Χρήστου: https://www.youtube.com/watch…

Διαδικτυακά θα παρακολουθήσουμε φέτος και το Prague Spring Festival, το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της Πράγας, ένα από τα πολύ γνωστά Φεστιβάλ της Κεντρικής Ευρώπης, που ξεκίνησε το 1946 από τον μαέστρο Rafael Kubelik:
https://festival.cz/en//program
Ακούμε Jan Dismas Zelenka (Allegro από τη Σονάτα σε ντο ελάσσονα για όμποε και μπάσο κοντίνουο)

Τις μέρες της καραντίνας, ο τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοιδάς Jerassimos Coidan, άρχισε να ανεβάζει στο fb, μία-μία τις “Παραλλαγές Goldberg” του Bach στο τσέμπαλο:
J. S. Bach: Goldberg variations BWV 988 – Variatio 16 -Jerassimos Coidan, Harpsichord
https://www.youtube.com/watch…

Ο J.S.Bach έδωσε έμπνευση και στην κιθαρίστα Σμάρω Γρηγοριάδου Smaro Gregoriadou
Στο video που ακολουθεί, τη βλέπουμε και την ακούμε να ερμηνεύει τη 2η Σονάτα για βιολί, BWV 1003, σε μεταγραφή της για κιθάρα
https://www.youtube.com/watch…

Η Ερατώ Αλακιοζίδου Erato Alakiozidou (έχει σήμερα τα γενέθλιά της) ερμηνεύει στο πιάνο τα “13 Όγδοα με Αγάπη”, έργο του Γιώργου Κουρουπού από το CD “In Blue and White”.

Το Παράθυρο στον Κόσμο, φτάνει σήμερα ως την Ιαπωνία. Μια ειδική ραδιοφωνική εκπομπή, με σκοπό να ξορκίσει τα δεινά της απομόνωσης, θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ιαπωνίας ο συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι. Ο τίτλος της θα είναι «Stay home special» και στη δίωρη διάρκειά της ο Μουρακάμι αναμένεται να παίξει μερικά από τα αγαπημένα του τραγούδια, αλλά και να απαντήσει σε ερωτήσεις ακροατών. «Εύχομαι η δύναμη της μουσικής να διώξει όσο μπορεί τη μελαγχολία του κορωνοϊού», δήλωσε ο συγγραφέας.
https://www.kathimerini.gr/…/proswpa/p…/proswpa-ths-tetarths

Η βιολονίστα Στέλλα Τσάνη Stella Tsani ηχογραφεί αρχές Μαΐου, στο στούντιο, τη Σονάτα για 2 βιολιά, έργο 56 του Προκόφιεφ:
https://www.youtube.com/watch…

Η Ναταλία Μιχαηλίδου Natalia Michailidou (έχει σήμερα τα γενέθλιά της) ερμηνεύει το Θαλασσάκι από τους 8 Νησιώτικους Ελληνικούς Χορούς για πιάνο του Γιάννη Κωνσταντινίδη από το CD “Λάλον Ύδωρ”.

Σαν σήμερα το 1896 πέθανε η Clara Wieck-Schumann.
Ο Αντώνης Σουσάμογλου Antonis Sousamoglou (βιολί) και η Martyna Jatkauskaite (πιάνο) ερμηνεύουν σε βιντεοπαραγωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης/TV100 την 1η Σονάτα για βιολί και πιάνο του Robert Schumann:
https://www.youtube.com/watch…

Πέθανε στις 12 Μαΐου 2020 ο Γάλλος ηθοποιός Μισέλ Πικολί στα 94 του χρόνια.
https://www.lemonde.fr/…/l-acteur-michel-piccoli-est-mort_6…
Αποχαιρετισμός με ένα τραγούδι του Michel Legrand που τραγουδά ο Piccoli από την κινηματογραφική ταινία Les Demoiselles de Rochefort του 1967:
https://www.youtube.com/watch…
Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες.
Διαδικτυακά: webradio.ert.gr/trito

Ακούτε Τρίτο!

σχετικα podcasts