Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 06.06.2023

“Στην Ελλάδα, ένα ευαίσθητο παιδί μεγαλωμένο πλάι στη θάλασσα έχει την αίσθηση της ακοής τρισδιάστατη. Στη μια πιάνει τους αγέρηδες και τον παφλασμό των κυμάτων’ στη δεύτερη, την ελληνική λαλιά στην αρχική της φθογγολογική σύσταση’ στη τρίτη, τον κόσμο των νοημάτων, από της Ιωνίας τους καιρούς και δώθε.” (Οδ. Ελύτη “Η μαγεία του Παπαδιαμάντη”, 1976)

Ο Ήχος είναι κάτι που μας συνοδεύει, είτε σαν αίσθηση, είτε ως ανάμνηση, σε όλες μας τις δραστηριότητες, πριν ακόμη από τη γέννησή μας. Κάθε τόπος έχει μια ξεχωριστή ακουστική ταυτότητα, η οποία διαμορφώνεται από τους ήχους που παράγονται σ’ αυτόν εξαιτίας της μορφολογίας, των φυσικών φαινομένων και των δραστηριοτήτων των ζωντανών οργανισμών. Η μελέτη της δυναμικής αυτής σχέσης είναι το αντικείμενο της Ακουστικής Οικολογίας.

Αυτήν την εβδομάδα ο παρΑξενος_ελκυστΗς, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εστιάζει στη Γη και μέσα από την οικοακουστική μουσική επιχειρεί να ενσωματώσει την περιβαλλοντική αλλαγή στην ηχητική τέχνη:

  • Μέσα από το υδάτινο σκηνικό του “Playground In A Lake”, του βρετανού συνθέτη Clark για τη Deutsche Grammophon: έναν μη ελπιδοφόρο μύθο για την κλιματική αλλαγή, που βασίζεται στις απαισιόδοξες απόψεις των Αμερικανών συγγραφέων Eugene Thacker και Ernest Becker.
  • Την πολύ πρόσφατη δισκογραφική εργασία «Soundscapes of Restoration» του sound artist από την Αλάσκα Matthew Burtner, που επικεντρώνεται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και μαζί με το EcoSonic Ensemble προσφέρει μια πραγματεία σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ακτές του Ατλαντικού.
  • Το παρωχημένο μετεωρολογικό δελτίο «Almanac Behind» του κιθαρίστα Daniel Bachman, μια αναφορά στο γεγονός ότι οι γρήγορες περιβαλλοντικές αλλαγές έχουν καταστήσει τις παραδοσιακές μεθόδους πρόγνωσης καιρού ανίκανες να προβλέψουν με ακρίβεια το μέλλον.

Πλαισιωμένοι από τους ήχους των Yoko Ono/ ANOHNI, Oliver Coates, Nathaniel Timoney,  Yair Elazar Glotman, Chris Chafe, The Residents και Hawkwind .

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

Εικόνα: EARTH PIECE VI, Yoko Ono, 1994

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand