Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 01.06.2023

Τόποι μνήμης β’ | Αναμνήσεις από το μέλλον

«Η μνήμη, διάχυτη και αποκλίνουσα, μερικές φορές απευθύνεται στο μέλλον αναζητώντας τη μορφή, παίρνοντας σχήμα από τις αντανακλάσεις και την ηχώ που επιστρέφει… σαν να πετάς ένα βότσαλο σε μια λίμνη και αυτό να γυρίζει πίσω».

Αυτό ισχυρίζεται η Περουβιανή συνθέτης με έδρα το Βερολίνο, Ale Hop, η οποία στον τελευταίο της δίσκο «Why Is It They Say A City Like Any City» στοχάζεται πάνω στις έννοιες του χρόνου, του ήχου, του χώρου, σε θέματα κοσμολογίας και αποικιακής μνήμης. Καταγράφει τις εντυπώσεις της από ένα ταξίδι στη Νότια Αμερική, προς έναν οικείο αλλά φανταστικό χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας τη γεωγραφία ως εργαλείο μνήμης αλλά και φαντασίας, που επιτρέπει να αναδυθούν νέα ηχητικά τοπία.

Με ανάλογο τρόπο λειτουργεί και η Ταϊβανέζα παραγωγός  με έδρα πάλι το Βερολίνο, SABIWA, στον πολύ πρόσφατο δίσκο της «Island no. 16 – Memories of Future Landscapes» : μια musique concrète από παραδοσιακές λαϊκές μουσικές της Ταϊβάν. Παράγει, ηχογραφεί και ανατέμνει ήχους  από φυσικές και συνθετικές πηγές, οι οποίοι αλληλοεπιδρούν με περίπλοκες υφές και αφηρημένα μοτίβα,  χρησιμοποιώντας  σαν οδηγό την επεξεργασμένη της φωνή. Κοιτάζει στο παρελθόν, ενώ φαντάζεται ένα υποθετικό μέλλον: όπου οι παραδοσιακές έννοιες του φύλου, της οικογένειας και της σωματικής μορφής έχουν εξαφανιστεί.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ορμώμενος από τη Γερμανία περιηγείται σε ηχοτοπία μνήμης φανταστικά: αναμνήσεις ενός υποθετικού μέλλοντος. Με τους ήχους των Dietrich Fischer-Dieskau /Schubert,  Roedelius, Peter Gregson, Ale Hop, Sabiwa και Molly Drake.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand