Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 30.05.2023

τόποι_μνήμης_α | υποθετικές_αναμνήσεις

Είμαστε ότι θυμόμαστε. Η μνήμη είναι το έδαφος της προσωπικής μας ταυτότητας, συνδέει αυτό που βιώνουμε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, με το παρελθόν και το μέλλον μας, καθορίζοντας τη δημιουργία του τόπου.

Οι αναμνήσεις  είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο υλικό, είναι μορφές ελαστικές. Εστιάζοντας μόνο στο αφηγηματικό τους περιεχόμενο μπορεί να χάσεις αυτά που αλλάζουν, με το χρόνο και την προοπτική. Η μνήμη μπορεί να είναι διαφορετική όταν την ξαναεπισκεπτόμαστε.

Ο συνθέτης και sound artist με έδρα το Βερολίνο Yair Elazar Glotman στον  δίσκο του  “Speculative Memories”  κάνει μια ενδοσκοπική κατάδυση στη μνήμη. Με αφετηρία τα παιδικά του χρόνια στη Γαλιλαία, αντί να κοιτάξει πίσω σε μια ανάμνηση από σειρές γεγονότων, ο Glotman βυθίζεται στα αφηρημένα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές τις στιγμές, που προκαλούνται από αισθήσεις: τη γεύση, την όσφρηση και την ακοή – διαθέσεις που υπαγορεύονται τόσο από το παρόν όσο και από το παρελθόν, επηρεασμένο από τον χρόνο, την προοπτική και τις βιωμένες εμπειρίες. Από μια μικρή στιγμή στο χρόνο δημιουργεί ολόκληρους ατμοσφαιρικούς κόσμους.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς περιηγείται σε ηχοτοπία μνήμης: όπως αυτά ανακατασκευάζονται από το πνεύμα, με οδηγό τις αισθήσεις. Με τους ήχους των John Prine, Bill Orcutt, Rian Treanor/Ocen James, Roger Doyle, Biliana Voutchkova/Joanna Mattrey, Yair Elazar Glotman, Christina Vantzou/Echo Collective και Les Rallizes Dénudés.

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Εικόνα: Minjung Kim: Interchange,2013

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand