Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 18.05.2023

«Αφήνω στα άφθονα μέλλοντα (όχι σε όλα) τον κήπο μου με τα διακλαδωτά μονοπάτια» (Χ.Λ.Μπόρχες, συλλογή Λαβύρινθοι,1964)

«ο Κήπος με τα Διακλαδωτά Μονοπάτια» (1941) είναι ίσως το πιο δημοφιλές διήγημα του Μπόρχες, με χαρακτηριστικά της λογοτεχνίας του μαγικού ρεαλισμού. Είναι μια ιστορία μυστηρίου, αλλά και μια ιστορία για τη φύση της ίδιας της πλοκής, με την επίδραση της θεωρίας του χάους και της κβαντικής μηχανικής. Επιλέγονται ταυτόχρονα όλες οι εναλλακτικές, δημιουργούνται άφθονα μέλλοντα, άφθονοι χρόνοι, που κι αυτοί πληθαίνουν και διακλαδώνονται. Το έργο είναι συγχρόνως μυθιστόρημα, λαβύρινθος, αλλά και τίποτε από τα δύο.

Σύμφωνα με την 3η αρχή των ετεροτοπικών χώρων του Μισέλ Φουκώ, μπορούμε να αντιστοιχίσουμε το σύστημα του «κήπου με τα διακλαδωτά μονοπάτια» με την έννοια της ετεροτοπίας. Το παλαιότερο παράδειγμα αυτών των ετεροτοπιών είναι ο κήπος.

Ο κήπος είναι το μικρότερο κομμάτι του κόσμου και συγχρόνως είναι η ολότητα του κόσμου.  Και αν ο περσικός κήπος ήταν η αναπαράσταση του κόσμου, τα περσικά χαλιά αποτελούσαν αρχικά αναπαραστάσεις κήπων: ο κήπος είναι ένα χαλί όπου ο κόσμος ολόκληρος επιτυγχάνει τη συμβολική του τελειότητα, και το χαλί είναι ένα είδος κινητού κήπου διαμέσου του χώρου.

Ο Morton Feldman εντυπωσιασμένος από την περίπλοκη αυτή μορφή τέχνης, έγινε συλλέκτης τέτοιων χαλιών, αναγνωρίζοντας ποιότητες ανάλογες με τη μουσική του. Μέσα σε ένα δωμάτιο, καλυμμένο σε κάθε του σπιθαμή από πολύτιμα περσικά χαλιά, o Feldman συνθέτει το 1981 το έργο Triadic Memories:  μια χαρτογράφηση όχι μόνο των τριάδων και των αναμνήσεων ως αυτοτελών οντοτήτων αλλά και των τρόπων με τους οποίους το καθένα τροφοδοτεί το άλλο.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς  αφήνεται σε μια λαβυρινθώδη περιπλάνηση στον μαγικό ρεαλισμό ενός κήπου με διακλαδωτά μονοπάτια, με τους ήχους των Carlos Gardel, Christina Vantzou, Marin Marais/David Greilsammer, Julianna Barwick, Natasha Barrett, Mahsa Bahdat/Kronos Quartet, Rojin Sharafi, Morton Feldman/Helena Basilova και Reza Askari.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand