Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 11.05.2023

見ぬが花 | minu ga hana | το να μην βλέπεις είναι ένα λουλούδι

Η ιαπωνική αυτή φράση απεικονίζει τη διττή αντίληψη ότι, αφενός, η πραγματικότητα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη φαντασία, και αφετέρου, η φαντασία μπορεί να τροφοδοτήσει μια νέα πραγματικότητα. Τα λουλούδια στην Ιαπωνία έχουν βαθύ συμβολισμό, με έννοιες που εντοπίζονται στην αιωνόβια κληρονομιά του βουδισμού, και η τέχνη της ανθοδετικής είναι επίσης ένα εργαλείο διαλογισμού, μέσω της αναπαράστασης της σχέσης μεταξύ ανθρώπου, ουρανού και γης.

Από τα ταπεινά αγριολούλουδα που φυτρώνουν ελεύθερα γύρω από το σπίτι της στο Suffolk αυτή την εποχή, εμπνέεται η συνθέτρια Loula Yorke στον τελευταίο της δίσκο «Florescence», φτιαγμένο αποκλειστικά με αναλογικά συνθεσάιζερ, σε μια εκτεταμένη εξερεύνηση συνθετικών σχημάτων και μεταβαλλόμενων μορφών. Εξερευνώντας μια κυκλική ερμηνεία του χρόνου, τόσο στη φύση όσο και συνθετικά – επανάληψη, ανάπτυξη, απελευθέρωση – σε έναν αυτοσχεδιασμό με αλγόριθμους, οι φυσικές μορφές αναδύονται αντιμέτωπες με μια τεχνολογική πραγματικότητα.

Απόψε στον παρΑξενο_ελκυστΗ κοιτάμε με μάτια κλειστά έναν ανθισμένο βιότοπο ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, με τους ήχους των Masao Koga, Satomi Saeki, Ryuichi Sakamoto, György Kurtág, Loula Yorke, Lauten der Seele, Christopher Bissonnette και Ray Anderson.

Επιμέλεια ήχου: Κώστας Κυριακάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand