Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 09.05.2023

Ο Λευκάδιος Χερν στο δοκίμιο του 1892 γράφει για τον Ιαπωνικό κήπο: «Είναι ταυτόχρονα μια εικόνα και ένα ποίημα… Γιατί όπως το σκηνικό της φύσης, στις ποικίλες εκφάνσεις του, μας επηρεάζει με αισθήσεις χαράς, δύναμης ή ειρήνης, έτσι πρέπει η αληθινή αντανάκλασή του στην εργασία του κηπουρού να δημιουργήσει όχι απλώς μια εντύπωση ομορφιάς, αλλά μια ψυχική διάθεση».

Οι κήποι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία διαμόρφωσης της ιαπωνικής κουλτούρας και αρχιτεκτονικής. Συντίθενται με αρμονική ισορροπία που αποφεύγει την υπερβολή, με τρία βασικά στοιχεία: την πέτρα, που σχηματίζει τη δομή του τοπίου, το νερό, που αντιπροσωπεύει τη ζωογόνο δύναμη, και τα φυτά, που παρέχουν το χρώμα και τις αλλαγές κατά τη διάρκεια των εποχών. Είναι τόποι ηρεμίας, που προσφέρουν ένα γαλήνιο καταφύγιο για προβληματισμό και διαλογισμό.

Τις εντυπώσεις της από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία καταθέτει η Φιλανδή συνθέτρια σύγχρονης μουσικής Kaija Saariaho στο έργο της «Έξι Ιαπωνικοί Κήποι», κάνοντας παράλληλα μια διερεύνηση στην έννοια του ρυθμού: ως είδος αντίληψης του χρόνου που διαφέρει ανάλογα με τον πολιτισμό˙ στην αντίθεση μεταξύ καθαρής στιγμής και διάρκειας ˙στην συνύπαρξη παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ταξιδεύει στην Ιαπωνία και εξερευνά ένα ανοιξιάτικο κήπο, στην διασταύρωση της παροδικότητας του ανθρώπου με εκείνη της φύσης, με τους ήχους των Masao Koga, Ken Ikeda/Makoto Oshiro, Marty Regan/Julia Fox, Kohachiro Miyata, Valentina Goncharova, Kaija Saariaho, Matthew Halsall και Yukimasa Takebe.

Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Εφεντάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand