Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 15.02.2023

Love Song Vs Love Fail

Amor condusse noi ad una morte (Dante)
Η ερωτική ιστορία του Τριστάνου και της Ιζόλδης είναι η κέλτικη εκδοχή ενός απαγορευμένου έρωτα που θα βρει δικαίωση στο σμίξιμό του με τον αιώνιο θάνατο.

Ο Αμερικανός συνθέτης και ακαδημαϊκός David Lang υποκινούμενος από αυτή την ιστορία διασκεύασε τα κείμενα των Στράσμπουργκ, Μάλορι και Βάγκνερ απογυμνώνοντάς τα, ενώ τα διάνθισε με εύστοχες απεικονίσεις των καθημερινών κινδύνων που δυσχεραίνουν το μονοπάτι της αληθινής αγάπης, από τις σύγχρονες ιστορίες της Lydia Davis. Ο δίσκος του «Love Fail» για το γυναικείο φωνητικό σύνολο μεσαιωνικής μουσικής Anonymous 4 είναι μια ακολουθία 14 στοχασμών για τις δοκιμασίες της αγάπης, τους πόνους και τις χαρές, που εξετάζει πώς μια ιδέα επανερμηνεύεται στην πάροδο του χρόνου μέσω της λογοτεχνίας, της μουσικής και της αφήγησης.

Αντίθετα ο Luis Lopes, ιδιοσυγκρασιακός κιθαρίστας στην noise, jazz και αυτοσχεδιαστική σκηνή της Λισσαβόνας, στον δίσκο του «Love Song: Emmentes» για σόλο κιθάρα παρουσιάζει μια άσκηση αυτοσυγκράτησης και επεξεργασίας της σιωπής: μια αργή κατασκευή αρμονικών εξελίξεων, έναν εσωστρεφή διαλογισμό πάνω στα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τις προσδοκίες˙ αυτά τα άυλα στοιχεία που η μουσική προσπαθεί να εκφράσει, γιατί δεν μπορούν να γίνουν λέξεις.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς αφήνεται στα κύματα του έρωτα μέσα από το τραγούδι, ακολουθώντας όλο το πλάτος της συναισθηματικής ταλάντωσης: από τον ενθουσιασμό στην κορύφωση, μέχρι την καταβύθιση – με μια συχνότητα εναλλασσόμενη ανάμεσα στην γαλήνη και την αγωνία, την πληρότητα και την ανασφάλεια, την ευτυχία και την απόγνωση. Ανάμεσα σε ένα τραγούδι αγάπης και την αποτυχία της, πλαισιωμένo από τραγούδια του Tim Buckley και του Tom Waits.

Άλλωστε, απ’ όποια σκοπιά και αν τοποθετείσαι, το να τραγουδάς ένα τραγούδι αγάπης, το να λες την ιστορία της, είναι μια πράξη πίστης.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

σχετικα ondemand