Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 03.02.2023

«Η περιστροφική κίνηση και η σεξουαλική είναι οι δύο κύριες κινήσεις που ο συνδυασμός τους εκφράζεται με μια ατμομηχανή, που αποτελείται από ρόδες και έμβολα. Οι δύο αυτές κινήσεις μετατρέπονται αμοιβαία παίρνοντας η μία την μορφή της άλλης.»
-Ζ.Μπατάιγ, Ηλιακός Πρωκτός

Οι ψυχαναλυτές συνέδεσαν τα έντονα συναισθήματα για το ταξίδι με τρένο με τη σεξουαλικότητα. Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής ο λανθάνον φροϋδικός συμβολισμός του σιδηροδρόμου, όσο στη φαλλική διείσδυση της σήραγγας του τούνελ από το τρένο. Ο Wilhelm Stekel επίσης συσχέτισε τη φοβία του τρένου με την αίσθηση λικνίσματος, συνδέοντας την με την αμηχανία των αναμνήσεων από την αίσθηση λικνίσματος της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Το τρένο εμπεριέχει τη δική του, συστημική οργάνωση του κόσμου – μηχανήματα, χρόνος και κίνηση ενσωματώνονται σε μια συγκεκριμένη εμπειρία. Σηματοδοτεί μια μετάβαση, αλλά και μια απόδραση, παρέχει όμως και μια αποστασιοποιημένη, ηδονοβλεπτική σχεδόν, πλατφόρμα για παρατήρηση του κόσμου.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ξεκινά μια διαδρομή πάνω σε ράγες νοητές, ψηλαφώντας την  ηχητική ταυτότητα αλλά και  την συμβολική πολλαπλότητα του τρένου:

Σ’ένα Express με αφετηρία τη ρετρό βαλκανική υποκουλτούρα, περνάει από την Ιαπωνία, όπου τα χαρούμενα τρένα έχουν μελωδίες, και με ένα «Τρένο Φάντασμα» διαβαίνει το κατώφλι ανάμεσα στον πραγματικό ηχητικό κόσμο και εισέρχεται στο βασίλειο των ψευδαισθήσεων και της φαντασίας.

Με τους ήχους των Savoy Brown, Tasos Stamou, Vega Trails, The Coal, Roberto Musci, Percy Grainger/Woof!, Johnny Cash, Claudia Molitor, Herbert Distel, Chris Watson και Brian Eno.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

σχετικα ondemand