Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 18.01.2023

«…η πραγματική ενεργοποίηση των αισθήσεών μου από τον θόρυβο…είχε προσθέσει στα όνειρα της φαντασίας αυτό που συνήθως τους λείπει, την ιδέα της ύπαρξης, και χάρη σ’ αυτήν την υπεκφυγή είχε επιτρέψει στον εαυτό μου να αποκτήσει, να απομονώσει, να ακινητοποιήσει – για το διάστημα μιας αστραπής – αυτό που δεν συλλαμβάνει ποτέ: ένα κομμάτι καθαρού χρόνου.» Μ.Προυστ

Στη  μουσική μετά τον Cage μπορούμε να δούμε τον χρόνο σαν να έχει τη δική του δομή: όχι ως κάτι που επιβάλλεται εξωτερικά, αλλά κάτι που είναι ήδη παρόν και υπάρχει παράλληλα. Κάτω από αυτή την οπτική, επισκεπτόμαστε τη μουσική του ινδιάνικης καταγωγής συνθέτη και ακαδημαϊκού Jordan Dykstra, που εμπνέει μια αίσθηση ανοιχτής δυνατότητας, για κάτι που πρόκειται να συμβεί και δεν έχει ακόμα – περιέχει έναν απόηχο της στιγμής: που όλα μπορούν να συμβούν.

Μουσικά γεγονότα με διάρκεια μεγαλύτερη από μια στιγμή μπορούν να υπάρχουν μόνο στο παρελθόν, καθώς το παρόν είναι μόνο μια στιγμή. Η επανάληψη επίσης, ακούγεται εντελώς διαφορετικά, γιατί η εμπειρία του παρελθόντος και του μέλλοντος στο παρόν είναι διαφορετική. Η αίσθηση της επανάληψης στα έργα του Luciano Berio είναι πάντα ειδικά σχεδιασμένη για να προκαλεί διαφορά από την πρώτη εμπειρία ενός συγκεκριμένου μουσικού αντικειμένου. Στο έργο Altra Voce (1999), για άλτο φλάουτο, μέτζο σοπράνο και ηλεκτρονικά, εξετάζεται η πολυπλοκότητα της αλληλεπίδρασης της φωνής με το χρόνο, τη μνήμη και την ανθρώπινη εσωτερικότητα.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ξεκινά μια ηχητική περιπλάνηση, αναζητώντας τον χρόνο, χαμένο ή ανεκτημένο, θέτοντας τους δικούς του οντολογικούς όρους: ορίζοντας παιχνίδια μνήμης και χρόνου, σε έναν  αόρατο προορισμό, με τους ήχους των Billie Holiday, Roshanne Etezady/Eighth Blackbird, Adam Morford/Anne Leilehua Lanzilotti, Caterina Barbieri, Jordan Dykstra/Reinier Van Houdt, Luciano Berio και Peter Hammill.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Εικόνα: Kwon Young-Woo

Διαδικτυακή ακρόαση: www.ertecho.gr

σχετικα ondemand