Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 06.01.2023

Οι 12 ημέρες των Χριστουγέννων γιορτάζονταν στην Ευρώπη από πριν από τον Μεσαίωνα: ξεκινώντας την ημέρα των Χριστουγέννων έως και το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, τη Δωδέκατη Νύχτα: μια γιορτή που σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα.

Η υπόσχεση της Άνοιξης μέσα στα πιο σκοτεινά βάθη του χειμώνα είναι η χριστουγεννιάτικη μεταφορά της κυκλικής αναζωογόνησης. Μια διαδρομή από το σκοτάδι στο φως, από την θνητότητα στην αφθαρσία και την αιωνιότητα, όπως αυτή συμβολίζεται άλλωστε και στην γιορτή των Θεοφανείων.

Η Επιφάνεια, στο χριστιανικό πλαίσιο υποδηλώνει την αποκάλυψη του Θεού σε ανθρώπινη μορφή. Στην ίδια λέξη αποδίδεται το νόημα μιας αιφνίδιας εκδήλωσης ή αντίληψης, της ουσιαστικής φύσης του νοήματος ενός πράγματος˙ γίνεται διαισθητικό άδραγμα της πραγματικότητας μέσω ενός γεγονότος. Και υπονοεί τη διαφωτιστική ανακάλυψη, τη συνειδητοποίηση.

«Epiphanies» είναι και ο τίτλος της συλλογής της δισκογραφικής Hallow Ground, η οποία ενέθεσε στους καλλιτέχνες της να ακολουθήσουν μια μη ορθολογική δημιουργική διαδικασία προσέγγισης του φαινομένου της Επιφάνειας, μέσω του ήχου. Με πολύ διαφορετικούς τρόπους, οι συνθέσεις της συλλογής αντλούν από τις μοναδικές συναισθηματικές δυνάμεις ακουστικών και ηλεκτρονικών οργάνων, θολώνοντας τα σύνορα μεταξύ σωματικότητας και αφαίρεσης.

Ξεκινώντας από τις δικές τους «Epiphanies», γνωρίζουμε επίσης τον «Ήχο των Vö» -του ομώνυμου σεξτέτου της σουηδικής σκηνής- σε μια αβαντ-φολκ συνάντηση βαθιά διαλογιστική, με ήχους που παραπέμπουν σε διάφορες λαϊκές παραδόσεις αλλά παραμένουν αφοσιωμένοι στον αυτοσχεδιαστικό πειραματισμό και την αυθόρμητη αλληλεπίδραση.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς διαχέει τα όρια ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο μεταμορφώνοντας την εμπειρία της Επιφάνειας, με τους ήχους των Watersons, Samuel Barber/Kairos Ensemble, Vö, A Frei, Maria W Horn, Magda Drozd, Miki Yui, Reinier Van Houdt και Kemper Norton.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος

Εικόνα: Agostino Bonalumi – handle design

Διαδικτυακή ακρόαση: www.ertecho.gr

σχετικα ondemand