Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 23.12.2022

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Απόψε, ο παράξενος ελκυστής επιχειρεί μια εναλλακτική ανάγνωση της εορταστικής μουσικής των Χριστουγέννων: με ήχους θρησκευτικούς αλλά και κοσμικούς, παραδοσιακούς αλλά και πρωτοποριακούς˙ χρησιμοποιώντας τους ως φίλτρο, με το οποίο μπορούμε δυνητικά να παράγουμε μια νέα παράδοση:

– Ο «Μαύρος Χριστός των Άνδεων», ένας χορωδιακός ύμνος προς τιμήν του Περουβιανού Αγίου Μαρτίνου de Porres, προστάτη των μιγάδων και της φυλετικής αρμονίας, από την Mary Lou Williams.

– Η Jennifer Walsche χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στην μηχανική απόδοση ενός Γρηγοριανού Μέλους, για τη Λειτουργία της Ημέρας των Χριστουγέννων.

– Οι παραδόσεις του χειμώνα και του ηλιοστασίου συμπλέκονται στην συνεργασία της Laura Cannell με τον André Bosman και δημιουργούν «Νέες Χριστουγεννιάτικες Τελετουργίες».

– Ένα αστέρι που δείχνει τον δρόμο και το τραγούδι του, με αποσυντονισμένα πιάνα, από τον Max de Wardener σε ερμηνεία Kit Downes, ο οποίος στήνει ονειρικές μινιατούρες με πρόθεση να στρεβλώσει τον μνημειώδη ήχο του πιάνου σε κάτι νέο.

– Η  Joanna Brouk λειτουργεί θεραπευτικά σε έναν μεταβατικό χώρο ανάμεσα στην ακουστική μουσική και την ηλεκτρονική, αντλώντας από τις συχνότητες του φυσικού κόσμου με κουδούνια και καμπάνες.

– Η Bunita Marcus γράφει μουσική που ανάβει τη σπίθα του θείου και εύχεται «Καλά Χριστούγεννα στην κα Whiting», σε μια σύνθεση ενορχηστρωμένη από τον Morton Feldman, και τέλος,

–  Η «μουσική της σιωπής», του ζεύγους από την Τσεχοσλοβακία Irena και Vojtech Havlovi επαναλαμβάνει μινιμαλιστικά πιανιστικά μοτίβα ενώ αυτοσχεδιάζει σε ένα βαθιά κεντροευρωπαϊκό όργανο: την μπαρόκ βιόλα ντα γκάμπα – κάνοντας όμως ρήξη με την παράδοση, καθώς  υποστηρίζει: «Κάτω η Άγια Νύχτα».

Επιμέλεια ήχου: Επαμεινώνδας Φασιανός

Διαδικτυακή ακρόαση: www.ertecho.gr

σχετικα ondemand