Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 21.12.2022

Τετάρτη 21-12-22 00:00-01:00

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Το Yule είναι μια από τις παλαιότερες χειμερινές γιορτές στον κόσμο: γιορτάζονταν από τους Γερμανικούς λαούς στο χειμερινό ηλιοστάσιο – στα μέσα του χειμώνα, για τρεις νύχτες, με θυσίες, γλέντι και ποτό. Μια ειδωλολατρική γιορτή με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, που περιλάμβανε τη λατρεία των νεκρών και των προγόνων, με τη χαρά της σταδιακής επανεμφάνισης του Ήλιου και της αναγέννησης της εύφορης γης.

Στην αρχαία Ελλάδα η περίοδος από το χειμερινό ηλιοστάσιο μέχρι την εαρινή ισημερία, αποτελούσε το διάστημα στο οποίο η ψυχή του ανθρώπου αποβάλει τα πάθη και πορεύεται προς την πνευματική της αναγέννηση. Η κίνηση του ‘Ηλιου, δημιουργού των εποχών του χρόνου, συμβόλιζε τη ζωή ενός ανθρώπου που γεννιόταν κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Ο άνθρωπος μεγάλωνε βαθμιαία, όπως αυξανόταν το φως του ηλίου μέχρι την Εαρινή Ισημερία.

Οι VOCES8, ένα φωνητικό σχήμα από την Αγγλία, στο άλμπουμ τους Equinox, συνδιαλέγονται ταυτόχρονα με τον ιερό κύκλο του εκκλησιαστικού ημερολογίου, τον ανθρώπινο κύκλο από τη γέννηση μέχρι το θάνατο και τη φυσική αλλαγή του έτους από το χειμώνα στην άνοιξη. Στο επίκεντρο αυτής της ηχογράφησης βρίσκεται ο κύκλος τραγουδιών «The Passing of the Year» του Jonathan Dove.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς, παραμονή της μεγαλύτερης νύχτας του χρόνου και στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, παλινδρομεί ανάμεσα σε ήχους θρησκευτικούς αλλά και παγανιστικούς, με τους Louis Armstrong, King’s College Choir, David Cain/Ronald Duncan, Björk, Jennifer Cutting, The Incredible String Band, Jonathan Dove/Voces8, George Crumb, Sheriffs of Nothingness και The Velvet Underground.

Επιμέλεια ήχου: Αργύρης Παντελιάδης
Διαδικτυακή ακρόαση: www.ertecho.gr

σχετικα ondemand