Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 16.12.2022

Παρασκευή 16-12-22 00:00-01:00

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Η βραδύτητα είναι το κάλεσμα του χειμώνα: ο αέρας γίνεται κρύος και πυκνός, η κίνηση πιο βαριά. Στο τέλος όμως της χρονιάς που πλησιάζει, οι ρυθμοί μοιάζει να αυξάνονται, να επιταχύνουμε: Να προλάβουμε προθεσμίες, να κλείσουμε εκκρεμότητες˙να μετέχουμε επίσης, στο εορταστικό κλίμα, υιοθετώντας μιαν έξαρση χαράς, που υπακούει στους νόμους του θεάματος.

«Η ταχύτητα είναι μορφή έκστασης που την έκανε δώρο στον άνθρωπο η τεχνολογική επανάσταση», γράφει ο Μίλαν Κούντερα στο μυθιστόρημα «η Βραδύτητα»

«Υπάρχει κρυφός σύνδεσμος μεταξύ βραδύτητας και μνήμης, μεταξύ ταχύτητας και λήθης.

Κάποιος περπατάει στο δρόμο. Ξαφνικά θέλει να θυμηθεί κάτι, αλλά του διαφεύγει η ανάμνηση. Εκείνη τη στιγμή, μηχανικά, επιβραδύνει το βήμα του. Αντιθέτως, κάποιος που προσπαθεί να ξεχάσει ένα δυσάρεστο περιστατικό που έζησε πριν από λίγο, επιταχύνει εν αγνοία του το βάδισμά του, σαν να θέλει να απομακρυνθεί γρήγορα από κάτι που, χρονικά, βρίσκεται ακόμα πολύ κοντά του.

Στα υπαρξιακά μαθηματικά αυτή η εμπειρία παίρνει τη μορφή δύο στοιχειωδών εξισώσεων: ο βαθμός της βραδύτητας είναι ευθέως ανάλογος με την ένταση της μνήμης· ο βαθμός της ταχύτητας είναι ευθέως ανάλογος με την ένταση της λήθης.»

Απόψε ο ηχότοπος του παρΑξενου_ελκυστΗ αναζητά την χαμένη ηδονή της βραδύτητας, χαμηλώνοντας ρυθμούς, με τους ήχους των J.B.Lenoir, Sarah Davachi, Rouzbeh Rafie, Anat Spiegel, Jürg Frey, Ingar Zach, Colin Stetson και Billy Joel.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Εικόνα: Akihito Takuma : Lines of Flight,op.359

Διαδικτυακή ακρόαση: www.ertecho.gr

σχετικα ondemand