Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 07.12.2022

Στον Ηράκλειτο, το «Γίγνεσθαι» αποτελεί τη συνεχή μεταβολή όλων, από μία κατάσταση στην άλλη˙ σε αντίθεση με το «Είναι», τίποτα δεν παραμένει στην ίδια μορφή. Η μεταβολή συμφύεται στην αντιπαράθεση των αντιθέτων πραγμάτων.

Η «Θεωρία του Γίγνεσθαι», «Theory of Becoming», είναι το ντεμπούτο του ρωσικής/ουκρανικής καταγωγής Γάλλου συνθέτη Evgueni Galperine, που κυκλοφορεί στη νέα σειρά της ECM. Εδώ μοιάζει να δοκιμάζει μια σειρά από μάσκες: διαπλέκοντας το φανταστικό και το πραγματικό, επιλέγοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό προσωπείο για να παρουσιαστεί στον κόσμο. Ισορροπεί ανάμεσα στη σύγχρονη κλασική και μια ηλεκτρονική προσέγγιση που στοχεύει στον μετασχηματισμό των ακουστικών πηγών στον χώρο. Εμπνέεται από θέματα διαφορετικά: ένας αστεροειδής στο διάστημα, η βάρβαρη εισβολή σε μια μεγάλη πόλη, ο θάνατος ενός φίλου και οι πίνακες του Max Ernst.

Ο Max Ernst είχε μια εμμονή με τα πουλιά. Το Loplop: ηγούμενος των πουλιών, ήταν το alter ego του ζωγράφου: μια εμβληματική εικόνα της σουρεαλιστικής τέχνης, βασισμένη στο πρότυπο του πατέρα/τοτέμ, όπως ορίζεται στην φροϋδική θεωρία.

Ο βιολιστής Albrecht Maurer και ο φλαουτίστας Norbert Rodenkirchen στον δίσκο τους «Loplop’s Call» αντιπαραβάλλουν τις εικαστικές τέχνες με τη μουσική: εστιάζοντας στην ιδεολογία, την ποίηση και τις τεχνικές του Max Ernst, υιοθετούν μια υβριδική, φολκ/τζαζ/κλασική γλώσσα, ενώ φέρνουν στο προσκήνιο μια πολυτονική ατζέντα, συνδυάζοντας το αρχέγονο με το νεωτερικό.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ακολουθεί μια σειρά από μεταμορφώσεις, σύμφωνα με την θεμελειώδη αρχή της ροϊκότητας, της «θεωρίας του γίγνεσθαι». Με τους ήχους των Poly Bolton/Paul Dunmall, Christos Hatzis/Beverly Johnston, Evgueni Galperine, Albrecht Maurer/Norbert Rodenkirchen και Mammal Hands.

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος

σχετικα ondemand