Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 02.12.2022

Στην ιαπωνική κουλτούρα οι εποχές αντικατοπτρίζουν τις σιντοϊστικές πεποιθήσεις για την ομορφιά και το εφήμερο της ζωής. Το παγωμένο κρύο του χειμώνα συνδέεται με την έννοια της κάθαρσης: μετά την αποσύνθεση της φύσης, που φέρνει το φθινόπωρο, ο χειμώνας είναι Ηρεμία. Όλα επιβραδύνονται, όλα γίνονται πιο ήσυχα. Ο αέρας γίνεται πυκνός, η κίνηση πιο αργή, οι αισθήσεις όμως οξύνονται.

Τις έννοιες της ακινησίας και της σιωπής επεξεργάζονται οι μουσικοί της κολεκτίβας Wandelweiser, στην οποία ανήκει και ο συνθέτης Αναστάσης Φιλιππακόπουλος. Η τελευταία του κυκλοφορία συγκεντρώνει έργα από τα πρώτα χρόνια της σπουδαστικής του πορείας στο Βερολίνο, όταν αναζητούσε τον προσωπικό του δρόμο. Εδώ δημιουργεί έναν άχρονο χώρο ακρόασης, όπου προσκαλεί τον ακροατή να περιπλανηθεί σε ερημικά τοπία ευάλωτων υφών, που αντηχούν οργανικά με διαστήματα σιωπής. Συνθέσεις που οδηγούν στη συνειδητοποίηση ότι όλα είναι ένας αλληλένδετος κύκλος.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς στρέφεται προς τα μέσα και υποδέχεται τον χειμώνα επιβραδύνοντας, με τους ήχους των Orlando di Lasso, Henry Purcell/Nora Fischer, Toru Takemitsu/Joby Burgess, Modest Mussorgsky/Galina Vishnevskaya, Anastassis Philippakopoulos/Teodora Stepančić, Sarah Davachi, Joanna Brouk, Ian William Craig, Hania Rani/Colin Stetson και Laura Cannell/Kate Ellis.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού/Marilena Maragou

σχετικα ondemand