Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 11.11.2022

Fungus_Amungus_μέρος_Β: μανιτάρια και παραλλαγές

Φθινοπωρινό haiku Bashō:

«Matsutake ya shiranu ko no ha no hebaritsuku.»

Ερμηνείες:

«Το φύλλο ενός άγνωστου δέντρου κολλάει πάνω στο μανιτάρι.» (Blythe)

«Το μανιτάρι δεν γνωρίζει, ότι το φύλλο είναι κολλημένο πάνω του.» (Takemitsu)

«Ποιό φύλλο; Ποιό μανιτάρι;» (John Cage)

Ένα γεύμα χωρίς μανιτάρια είναι σαν μια μέρα χωρίς βροχή, έγραφε ο John Cage στο ημερολόγιo του. Το βιβλίο “A Mycological Foray” συγκεντρώνει συνθέσεις, κείμενα και φωτογραφίες του Cage – ως δεινού ερασιτέχνη μυκητολόγου – με θέμα τα μανιτάρια, ενώ δομείται σαν μια εκτεταμένη αποστολή αναζήτησης μανιταριών.

Τα μανιτάρια αναπτύσσονται πιο έντονα το φθινόπωρο, την περίοδο της καταστροφής, και η λειτουργία πολλών από αυτά είναι να επιφέρουν την τελική αποσύνθεση του υλικού που σαπίζει.

Ο Cage δεν ενδιαφέρεται για τις σχέσεις μεταξύ των ήχων και των μανιταριών περισσότερο από τις σχέσεις μεταξύ ήχων και άλλων ήχων. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για τη σχέση μεταξύ της εποχικότητας, της σύνθεσης και αποσύνθεσης, της μετενσάρκωσης, του Βουδισμού, της σιωπής και του εγώ ήταν διαρκές. Η διασύνδεση των μανιταριών, της τέχνης και της ζωής στα «Μανιτάρια και Παραλλαγές», εκφράζει την βουδιστική αντίληψη μιας γενικότερης ροής.

Αυτή την εβδομάδα ο παρΑξενος_ελκυστΗς εισέρχεται στον μικρόκοσμο των μυκήτων που είναι τόσο ανάμεσα μας όσο και μέσα μας, και περιηγείται στο δάσος της σιωπής, της τυχαιότητας και της απροσδιοριστίας, με συνθέσεις του John Cage, πλαισιωμένες από τους ήχους των Antonín DvořáK, Robin Crutchfield, Cathy Berberian και Robert Wyatt.

Επιμέλεια ήχου: Επαμεινώνδας Φασιανός

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand