Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 02.11.2022

Ινδιάνικο καλοκαίρι είναι η περίοδος ηλιόλουστου, θερμού καιρού μέσα στο φθινόπωρο, λίγο πριν τον χειμώνα.

Η προέλευση του όρου δεν είναι ξεκάθαρη: κάποιοι λένε ότι προέρχεται από την φυλή των Narragansett, που πίστευαν ότι το μεγάλο πνεύμα Cautantowwit το έστειλε από την νοτιοδυτική του αυλή. Άλλοι πιστεύουν ότι οφείλεται στην συστηματική καλλιέργεια των Ινδιάνων αυτή την περίοδο προς αύξηση των χειμερινών προμηθειών, σε μια τελευταία συγκομιδή. Και κάποιοι άλλοι, πως οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής, βλέποντας τις θερμές ακτίνες του ήλιου μέσα στον θολό φθινοπωρινό ουρανό, τις πέρασαν για φωτιές των Ινδιάνων…

Το «Walk in beauty» είναι όρος των Ινδιάνων Νάβαχο για το πνευματικό μονοπάτι που γιορτάζει την ιερότητα της ζωής. Το να περπατάς στην ομορφιά σημαίνει να είσαι σε ισορροπία και συνειδητή σχέση με έναν φυσικό τρόπο ζωής, καλλιεργώντας την πρόθεση να κατανοήσεις βαθύτερα τη σοφία της φύσης. Έχει να κάνει με την ανάμνηση του μυστηρίου της συμπαντικής διασύνδεσης.

Ο Αμερικανός μεταμινιμαλιστής συνθέτης και ειδικός στην μουσική των ιθαγενών της Αμερικής Peter Garland, συνθέτει το έργο “Walk in Beauty” στην εννοιολογική βάση των ολονύχτιων τελετών peyote της Εκκλησίας των Ιθαγενών της Αμερικής και στις θεραπευτικές τελετές των Νάβαχο, όπου τα μέρη ακολουθούν έναν υποθετικό χρονικό κύκλο από το ηλιοβασίλεμα έως την ανατολή του ηλίου.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς υποδέχεται τον Νοέμβριο μέσα σε ένα ινδιάνικο καλοκαίρι, σε μια περιπλάνηση στα ηχοτοπία των ιθαγενών της Αμερικής, του χθες και του σήμερα. Με τους ήχους των Richard Tauber, Sara Oswald, Joseph FireCrow, Christina Vantzou, Betty Pamtopee, Laurence Good Fox, Silver Apples, Peter Garland, Raven Chakon, Nathan Young, Laura Ortman και Peter Frank.

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand