Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 21.10.2022

Waldeinsamkeit = η μοναξιά στο δάσος. Μια γερμανική λέξη που δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα, συμπυκνώνει όμως μια αίσθηση οικεία σε όλους: αυτή που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε μόνοι στο δάσος και νιώθουμε απόλυτη γαλήνη, ενεργοποιώντας την εγγενή μας σχέση με τη φύση.

Πρόκειται για μια πρακτική ευρέως διαδεδομένη στον μεσαιωνικό μοναχισμό, με ρίζες στον ασιατικό ασκητισμό και διαλογισμό. Στην σύγχρονη Ιαπωνία, το περπάτημα στο δάσος αποτελεί μια μορφή οικοθεραπείας. Ονομάζεται shinrin-yoku, που σημαίνει δασικό λουτρό, και λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στον άνθρωπο και τον φυσικό κόσμο, ενεργοποιώντας όλες οι αισθήσεις.

Η Hinako Omori από την Ιαπωνία στον δίσκο της «a journey…» συνδυάζει τα δασικά λουτρά με θεραπευτικές συχνότητες σε μια διαδρομή προς την εσωτερική θεραπεία, ενώ η Ιταλίδα συνθέτρια ηλεκτροακουστικής μουσικής και σαξοφωνίστρια Laura Agnusdei δανείζεται τον επιστημονικό όρο «Laurisilva» (δάσος δαφνών) για να στήσει ένα φανταστικό υβριδικό τοπίο από ήχους που αναπτύσσονται σαν βιολογικοί οργανισμοί μέσα σε ένα δάσος. Διερευνά την ακουστική διάσταση των πνευστών, συνδυάζοντας τα με πολυμορφικούς ηλεκτρονικούς ήχους, σε έναν χορό των πνευμόνων – όπου η ανθρώπινη ανάσα είναι μια μεταφορά για τον πνεύμονα της γης, τα δάση.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς κάνει έναν μοναχικό περίπατο στο σκοτεινό δάσος μιας φθινοπωρινής νύχτας, με τους ήχους των Max Reger/Christa Ludwig, D.Rothon, Mary Lattimore, Amy Beach/Joanne Polk, Charles Ives/Kerstin Ståhl, Pauline Anna Strom, Liu Fang, Toru Takemitsu, Hinako Omori, Laura Agnusdei και Claire Dickson.

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού/ Marilena Maragou

σχετικα ondemand