Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 14.10.2022

Γραμμές που φτιάχνουμε, περπατώντας, πάνω στο μαύρο.

Ο Henry David Thoreau στις διαλέξεις του το 1862 πρότεινε το περπάτημα, ως τον τρόπο για να αποκαταστήσει κανείς την επαφή του με τη φύση και να ξαναβρεί τον πρωτόγονο εαυτό, που έχει διαφθαρεί και παρακμάσει από τα «επιτεύγματα» του πολιτισμού. «Ο σωστός περιπατητής δεν είναι πιο αργόσχολος από ένα ποτάμι που σχηματίζει μαιάνδρους και αναζητεί επιμελώς τον συντομότερο δρόμο προς τη θάλασσα», διαβάζουμε στο Περπατώντας, και αλλού: «είμαστε κολλημένοι στη γη. Πόσο σπάνια σηκωνόμαστε πλέον προς τα πάνω!»

Ο John Luther Adams είναι Αμερικανός συνθέτης και περιπατητής, που εμπνέεται από τη φύση και ειδικότερα από τα βουνά της Αλάσκας. Η αγάπη του γι αυτήν, το περιβάλλον και την αντήχηση συγκεκριμένων τόπων, τον οδήγησαν στην έννοια της ηχητικής γεωγραφίας – ενός χώρου ανάμεσα στην γη και τον πολιτισμό, ανάμεσα στο περιβάλλον και τη φαντασία.

Στο έργο του “Lines Made by Walking” για το JACK Quartet, περιγράφει την περιπλάνησή του στο βουνό, σε μια αναζήτηση ρευστών μουσικών διαδρομών και της αληθινής πολυφωνίας: όχι μέσα από τα δάχτυλα του πάνω στο πιάνο, όσο μέσα από τα πόδια του, περπατώντας ελεύθερα στη γη ˙ όπως θα έλεγε και ο Θορώ, «αναζητώντας την απόλυτη ελευθερία και την άγρια ζωή σε αντιπαραβολή με την αστική ελευθερία και κουλτούρα».

Αντίθετα, ο επίσης Αμερικανός συνθέτης και ακαδημαϊκός Sam Pluta γράφει το έργο “Lines on Black” σαν επιστολή αγάπης προς τους ερμηνευτές του Wet Ink Ensemble. Κάθε κίνηση εμπλέκει την μουσικότητα και την προσωπικότητα των μελών, με αποτέλεσμα μια μουσική της οποίας το θέμα είναι τόσο οι μουσικοί που το ερμηνεύουν όσο και το μεγαλύτερο διαλογικό τόξο της ηχητικής δομής. Ένα έργο με το οποίο διερευνά την φύση του υπολογιστή ως συνθετικό εργαλείο, και μια μεταφορά για τη λειτουργικότητα και τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη του συνόλου.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ακολουθεί αντιστικτικά τις γραμμές των βουνοκορφών/πάνω στο μαύρο, που άφησαν τα μουσικά βήματα των John Luther Adams με το JACK Quartet και του Sam Pluta με το Wet Ink Ensemble, πλαισιωμένα από τους ήχους των Robert Johnson, Pablo’s Eye και Eddie Vedder.

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού / Marilena Maragou

Pierre Soulages | 5 Janvier 1991

σχετικα ondemand