Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 07.10.2022

Tsukimi (月見) σημαίνει κοιτάζοντας το φεγγάρι, και για τους Ιάπωνες είναι μεγάλη γιορτή που τιμά το φεγγάρι του φθινοπώρου. Γίνεται την 13η μέρα του 9ου μήνα του παραδοσιακού ημερολογίου, που φέτος συμπίπτει με την πανσέληνο του Οκτωβρίου – μια παράδοση που πηγάζει από νυχτερινές γιορτές της αριστοκρατίας της περιόδου Heian, όπου συγκεντρώνονταν κάτω από το φεγγάρι απαγγέλλοντας ποίηση.

Ο Peter Garland είναι αμερικανός μετα-μινιμαλιστής συνθέτης, μουσικολόγος και ταξιδιώτης του κόσμου. Το έργο του «Moon Viewing Music» (Σπουδές στην Ανεξιχνίαστη Ακινησία) είναι μια σιωπηλή, λιτή, ενδοσκοπική σύνθεση για τρία gong και ένα μεγάλο tam-tam. Αντιστοιχίζει το στρογγυλό σχήμα των οργάνων σε εκείνο του φεγγαριού, ενώ συνδέει τα μουσικά μέρη με ιαπωνικά χαϊκού και σύντομα ποιήματα, σε έναν φόρο τιμής στην ιαπωνική παράδοση της θέασης του φθινοπωρινού φεγγαριού.

Εκμεταλλευόμενος τις τονικές αντιθέσεις, δημιουργεί μια απόκοσμη μελωδικότητα, όπου η αντήχηση και η αποσύνθεση του ήχου γίνονται βασικές πτυχές του σχεδιασμού, και το κενό στην παρτιτούρα μεγιστοποιείται. Ένας ονειρικός κόσμος όπου λίγα συμβαίνουν – και συμβαίνουν αργά – αλλά καθηλώνει.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς σηκώνει το βλέμμα στον νυχτερινό ουρανό και κοιτάζει το φεγγάρι το φθινοπώρου, με τους ήχους των Dominique Visse/François Couturier, Tōru Takemitsu, Ying Xiao, Lang Lang, Adrian Freedman/Ravi, Peter Garland/William Winant και Tropical Fuck Storm.

Επιμέλεια ήχου: Επαμεινώνδας Φασιανός

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού/Marilena Maragou

“Painting of Autumn moon and grasses” Matsubayashi Keigetsu

σχετικα ondemand