Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 30.09.2022

[Μεγαλοπρεπής_θόρυβος_φτιαγμένος_στο_όμορφο_σάπιο_Ιράν] μέρος_Β:

Ηλεκτρονικοί ήχοι από την Περσία του χθες και του σήμερα

Η ηλεκτρονική μουσική είναι ένα παράδοξο στο Ιράν: σε μια χώρα που κάθε είδος μουσικής υποφέρει, από το ’79 και μετά, από περιορισμούς, η ηλεκτρονική μουσική έχει μια εκπληκτικά ζωντανή και δυναμική παρουσία – ίσως λόγω της αφηρημένης φύσης του είδους και το πιο εκλεκτικό της κοινό, να έχει αποφύγει τον δάκτυλο της λογοκρισίας.

Η έννοια της ταυτότητας είναι κοινή ανησυχία για τους μουσικούς της ηλεκτρονικής σκηνής του Ιράν: πως μπορούν να διαχειριστούν τον απεριόριστο ηλεκτρονικό ηχόκοσμο χρησιμοποιώντας την δική τους μουσική κληρονομιά, και αυτή η ανησυχία αντανακλάται στην συνεχή έμπνευση των μουσικών από την ιρανική κλασική και λαϊκή μουσική.

Ο ιρανοαμερικανός, κάτοικος Τεχεράνης πια, Ata “Sote” Ebtekar είναι ίσως ο σημαντικότερος δημιουργός της ηλεκτρονικής μουσικής στο Ιράν της 2ης γενιάς. Πιστεύει ότι η μουσική είναι μια πολιτισμική συνήθεια, του ήχου και του αντι-ήχου (της σιωπής), και οι συνθέσεις του αποτελούν ηχητικές αφηγήσεις που αποκωδικοποιούν και αναγεννούν φυσικά μοτίβα σκέψης.

Ο τελευταίος του δίσκος “Majestic Noise Made in Beautiful Rotten Iran” προέκυψε από μια πολύ προσωπική επεξεργασία, σε στιγμές παίρνοντας μορφή αυτό-θεραπείας, επεξεργαζόμενος έννοιες όπως η ανεκτικότητα, η συμπόνια, η καταστροφή, η δυστυχία και η τυραννία, με ακουστικό τρόπο.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς επισκέπτεται την περσική ηλεκτρονική σκηνή του χθες και του σήμερα, με τους ήχους των La Maison d’Amour, Dariush Dolat-Shahi, Alireza Mashayeki και Sote.

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος

σχετικα ondemand