Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 28.09.2022

[Μεγαλοπρεπής_θόρυβος_φτιαγμένος_στο_όμορφο_σάπιο_Ιράν] μέρος_Α: Σε έναν Περσικό κήπο, ερειπωμένο.

Οι κήποι του Ιράν ήταν ξακουστοί στην αρχαιότητα˙ επηρέασαν κατασκευές από την Ανδαλουσία (Alambra) έως την Ινδία (Taj Mahal). Κήποι περίκλειστοι, που προσέφεραν προστατευμένη σωματική και πνευματική χαλάρωση, κήποι που φάνταζαν κατασκευαστικά αδύνατοι: η αιθέρια ποιότητά τους υπογράμμιζε την εγγενή αντίθεσή τους με το εχθρικό, άνυδρο περιβάλλον – επίγειοι παράδεισοι.

Οι δρόμοι του Ιράν σήμερα εκρήγνυνται από διαδηλωτές που διεκδικούν θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήδη από την Ισλαμική επανάσταση του 1979, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις γυναίκες από τους φανατικούς ισλαμιστές άλλαξαν το πρόσωπο της χώρας.

Η μουσική ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της επανάστασης: αρχικά απαγορεύτηκε, ενώ επανήλθε σταδιακά αλλά υπό προϋποθέσεις: οι γυναίκες π.χ., μπορούσαν να ερμηνεύουν μόνο σε ιδιωτική σφαίρα, ή για αμιγώς γυναικείο κοινό – ή πλέον, στην εξορία.

Ο παρΑξενος_ελκυστΗς ακούει την φωνή των γυναικών του Ιράν, μέσα από ένα ερειπωμένο περσικό κήπο, και αναζητά τον χαμένο παράδεισο στους δρόμους της Τεχεράνης και τους στίχους ποιητών του περσικού μεσαίωνα: μέσα από τους ήχους των Liza Lehman/John McCormack, Nanos Operetta, Maryam Akhondy & Ensemble Barbad, Sote, Gabriel Fauré/Lily Pons, Jamal Safavi, La maison d’amour, Siavash Amini/Eugene Thacker, Arshia Samsaminia/Access Contemporary Music και Mahsa Vahdat/Kronos Quartet.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

σχετικα ondemand