Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 16.09.2022

η θάλασσα άνω // μέρος_β [το φεγγάρι είναι μια σκληρή ερωμένη]

Στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας The Moon Is A Harsh Mistress (R.Heinlein 1966) που διαδραματίζεται το 2075, το φεγγάρι είναι αποικία της γης όπου κατοικούν οι εξόριστοί της – ένας τόπος αφιλόξενος που, όσοι μένουν περισσότερο από 6 μήνες, υφίστανται μη αναστρέψιμες αλλαγές στην φυσιολογία τους. Ετοιμάζοντας την εξέγερση κατά της Γης, κατασκευάζουν ένα μυστικό καταπέλτη, κρυμμένο μέσα στην Θάλασσα των Κυμάτων, την Mare Undarum: μια ρηχή ακανόνιστη κοιλότητα στην επιφάνεια της Σελήνης, με καμπύλες και σκοτεινές ραβδώσεις.

Mare Undarum ονομάζει ο Αμερικανός συνθέτης Elliott Sharp το έργο που δημιούργησε από επαναλαμβανόμενους μετασχηματισμούς ημιτονοειδών κυμάτων στο Photoshop, προκειμένου να επεξεργαστεί μια μουσική έννοια και να δημιουργήσει μια εκρηκτική παρτιτούρα, που προσεγγίζεται από τους ερμηνευτές συναισθητικά.

Mare Undarum είναι και ο τίτλος του αυτοβιογραφικού ντεμπούτου της Αφρο-γαλλίδας τζαζ συνθέτριας και τραγουδίστριας Sélène Saint-Aimé: με αφετηρία το μικρό της όνομα, συνδέει τους σεληνιακούς κρατήρες με στιγμές/γεγονότα της προσωπικής της ζωής, που λειτουργούν σαν προσκρούσεις, προκαλώντας δονήσεις, εικόνες και λέξεις εντός.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ταξιδεύει στην επιφάνεια της Σελήνης και αφουγκράζεται τον παφλασμό των αστρικών δονήσεων της Θάλασσας των Κυμάτων, με τους ήχους των Elliott Sharp & SysOrk Quartet, Sergio Sorrentino, Sélène Saint-Aimé και τις φωνές των Renée Fleming και Joe Cocker.

Επιμέλεια ήχου: Επαμεινώνδας Φασιανός

παρτιτούρα της Mare Undarum του Elliott Sharp

σχετικα ondemand