Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 02.09.2022

Kintsugi ( 金継ぎ) η τέχνη της επισκευής.

Οι Ιάπωνες όταν επιδιορθώνουν σπασμένα κεραμικά, αξιοποιούν τις ρωγμές και τα θραύσματα, γεμίζοντάς τα με χρυσό: όταν ένα αντικείμενο με ιστορία υποστεί τραυματισμό, γίνεται πιο όμορφο. Αγκαλιάζουν έτσι την ατέλεια και συμφιλιώνονται με την φθαρτότητα, με μια συμπονετική ενσυναίσθηση για την ευθραστότητα.

Ο παρΑξενος_ελκυστΗς αγκαλιάζει τις πληγές και τα τραύματα ως ίχνη της προσωπικής μας πορείας και αντιμετωπίζει την επιστροφή σαν ένα είδος ανάκαμψης, από την κατάρρευση.

Οι κύκλοι της κατάρρευσης και της ανάκαμψης είναι το θέμα της πρόσφατης κυκλοφορίας του Sam Slater “I do not wish to be known as a vandal”, όπου ανιχνεύει δομικά μια επαναλαμβανόμενη διανοητική εικόνα, στην οποία ένα σώμα πέφτει αργά στο κενό, αναμένοντας την απειλή της πρόσκρουσης και του σωματικού πόνου, αλλά ταυτόχρονα προσμένοντας την ανάκαμψη. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους, είτε είναι προσωπικοί, παγκόσμιοι ή συστημικοί, η αίσθηση της αδυναμίας αντισταθμίζεται από την ελπίδα της δράσης με άξονα την καλοσύνη.

Επιστρατεύοντας τις δημιουργικές δυνάμεις των Hildur Guðnadóttir, Yair Glotman και της JFDR στα φωνητικά, αναθεματίζει την κατάρρευση (Darn!) ενώ ταυτίζει την ανάκαμψη με την ιαπωνική τέχνη της επισκευής (Kintsugi). Πλαισιωμένο από τους ήχους των Mao Sareth, Yoon-Ji Lee, Einsturzende Neubauten, Salina Fisher, James Ilgenfritz Trio και PJ Harvey.

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Alberto Burri – Cretto Nero (1977)

σχετικα ondemand