ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Two Centuries”: μια εμπειρία ακρόασης | 24.11.2022, 00:00

Μερικές φορές η ηχητική ποίηση μπορεί να είναι παραπλανητική, όταν επιλέγει να κρύψει τον οπλισμό της. Συνθέσεις και εκτελέσεις εξαιρετικές, που κανείς μπορεί να παρερμηνεύσει για άτονους διαλογισμούς. Τοπία εσωτερικά, που χρειάζονται προσεκτική εξερεύνηση, τοπία που χρειάζονται το «τρίτο μας αυτί», την πρακτική δηλαδή της ακρόασης για τα βαθύτερα επίπεδα νοήματος, προκειμένου να αντιληφθούμε  αυτό που δεν ειπώνεται ευθέως.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς επιστρατεύει το τρίτο του αυτί, και αφήνεται σε μια εμπειρία ακρόασης μιας πολύ καινούριας κυκλοφορίας, μιας συνεργασίας γιγάντων, που εκτείνεται, όπως λέει και ο τίτλος της, σε δύο αιώνες.

Ο Qasim Naqvi είναι ντράμερ, με μεγάλο ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική μουσική και τη σύνθεση.  Στο άλμπουμ του «Two Centuries» συντονίζει, σε ρόλο συνθέτη και ηλεκτρονικού ενορχηστρωτή με αναλογικά συνθεσάιζερ, μια σπάνια ηχογραφημένη συνύπαρξη: μαζί με τον μεγάλο πρωτοποριακό ποιητή της τρομπέτας Wadada Leo Smith και τον θρυλικό ντράμερ της free-jazz  Andrew Cyrille, δάσκαλοι και οι δύο του Naqvi, στο γύρισμα του αιώνα. Ένας μικρόκοσμος ευρύχωρης και στενά διαδραστικής μουσικής, ως επί το πλείστον αφηρημένης και διαλογιστικής αλλά αδιαμφισβήτητα λυρικής.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Διαδικτυακή ακρόαση: www.ertecho.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηχητική εμπειρία – “The hearing experience” | 22.11.2022, 00:00
Το «τρίτο αυτί», μια έννοια που εισήγαγε ο ψυχαναλυτής Theodor Reik, αναφέρεται στην πρακτική της ακρόασης για τα βαθύτερα επίπεδα νοήματος, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς
Ο απόηχος από τις φωνές φοιτητών και εργατών που σίγασαν πριν 49 χρόνια | 17.11.2022, 00:00
«Το τραγούδι μου είναι μια σκαλωσιά που φτάνει στ’ άστρα και φέρνει το δικό του μήνυμα, έτσι όπως χτυπά στις αρτηρίες εκείνου που πεθαίνει, τραγουδώντας την αλήθεια.»