Opera Omnia Γιάννης Φίλιας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Opera Omnia” με τον Γιάννη Φίλια | 18.03.2023

Richard Wagner: “Lohengrin” (μέρος Β’)

Όπερα σε 3 πράξεις. Λιμπρέτο του συνθέτη βασισμένο στο μεσαιωνικό μύθο του “Ιππότη με τον Κύκνο” καθώς και σε γερμανικά επικά ποιήματα όπως ο “Parzival” του Wolfram von Eschenbach. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 28 Αυγούστου 1850 στο Γερμανικό Εθνικό Θέατρο της Βαϊμάρης.

“Σ’ ευχαριστώ καλέ μου Κύκνε.
Πήγαινε τώρα να διασχίσεις τα νερά,
γύρνα πίσω εκεί, απ’ όπου με ταξίδεψες
και ξαναέλα μόνο για χαρά.
Αυτή είναι η αποστολή μας.
Στο καλό, Κύκνε μου αγαπημένε …”

Μια χώρα βουτηγμένη στο χάος και την υποκρισία. Ένας ιππότης που έρχεται από το άγνωστο, οδηγημένος από έναν κύκνο. Η μονομαχία του καλού με το κακό. Μια δίκη με κριτή τον ίδιο το θεό. Και κάπου εκεί μέσα, η γυναικεία μορφή, η αιώνια Εύα, περνά τις δικές της δοκιμασίες, οι οποίες σύμφωνα με τα μυθολογικά μοτίβα, έχουν πάντοτε να κάνουν με την περιέργεια και με τη σιωπή. Άλλωστε, γιατί μια Ευριδίκη έχασε τη δεύτερη ευκαιρία της στο φως, αν όχι από την ανάγκη της για αποδείξεις; Γιατί μια γυναίκα του Λωτ έγινε στήλη άλατος, αν όχι από την περιέργειά της; Την περιέργεια που όχι, ποτέ δε σκότωσε το γάτο, αλλά πάντα σκότωνε τη γάτα.

Πέρα από τα μοτίβα των παραμυθιών, υπάρχει μια ζεστή μουσική θάλασσα που περιμένει τη βουτιά μας αυτό το Σάββατο, μια θάλασσα που αναβλύζει από την παρτιτούρα του “Lohengrin”. Δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στο κορυφαίο έργο του Richard Wagner, με τη δεύτερη πράξη του έργου. Μεγάλο το ταξίδι (εφόσον χρειαζόμαστε μια εκπομπή για κάθε του πράξη) η μπαγκέτα του Herbert von Karajan όμως, καθώς και οι ερμηνείες των René Kollo, Anna Tomowa-Sintow, Dunja Vejzovic, Siegmund Nimsgern, θα μας ανταμείψουν.

Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας 

σχετικα ondemand