Opera Omnia Γιάννης Φίλιας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Opera Omnia” με τον Γιάννη Φίλια | 26.11.2022

Giacomo Puccini: “La fanciulla del West” (Το κορίτσι της Δύσης) μέρος Α’ 

Τρίπρακτη όπερα σε λιμπρέτο των Guelfo Civinini και Carlo Zangarini, βασισμένο στο θεατρικό έργο του David Belasco “The Girl of the Golden West”. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στις 10 Δεκεμβρίου 1910.

Άγρια Δύση, άγριοι άνθρωποι, άγριοι τρόποι και συνήθειες. Μια ανδροκρατούμενη σκηνή γεμάτη χρυσοθήρες, που ετοιμάζονται να λιντσάρουν τον κλέφτη του χρυσού τους. Κι εκεί που όλα πια φαίνονται χαμένα και το σχοινί της κρεμάλας είναι έτοιμο να τεντωθεί μέχρι τον τελευταίο σπασμό, ξάφνου ένας καλπασμός, ένας πυροβολισμός, μια ιαχή, μια γενναία διεκδίκηση. Δεν είναι το ιππικό, δεν είναι οι Βαλκυρίες: είναι το Κορίτσι της Δύσης. Μια άλλη Tosca, που όμως τα κατάφερε στο τέλος να σώσει τον άνδρα που αγαπά. 

Αν χωρίζαμε τις ηρωίδες του Puccini σε δύο κατηγορίες, σίγουρα από τη μία θα είχαμε την Tosca, την Turandot και φυσικά, τη Minnie, το Κορίτσι της Δύσης. Γυναίκες που δε φοβούνται να αναλάβουν τα ηνία, κυριολεκτικά και μεταφορικά, χωρίς να ζητούν “συγγνώμη” (scusi!) με το που μπαίνουν στη σκηνή – όπως η Mimi της “Bohème” στην άλλη κατηγορία ηρωίδων του Puccini. Συγκεκριμένα η Minnie ως ρόλος, διαθέτει μια σπάνια ισορροπία αθωότητας και δυναμισμού. Είναι σχεδόν ο μοναδικός γυναικείος ρόλος του έργου, κάτι που δε φαίνεται να χαλά την ηχοχρωματική ισορροπία της παρτιτούρας. Πέρα όμως από τα όποια κλισέ του, τόσο σε μουσική όσο και σε λιμπρέτο, το “Κορίτσι της Δύσης” ξεχωρίζει ανάμεσα στις όπερες του μεγάλου ιταλού συνθέτη κυρίως λόγω της ενορχήστρωσής του. Ο ίδιος ο Arturo Toscanini που πρωτοδιηύθυνε το έργο, το χαρακτήριζε “ένα εξαίρετο συμφωνικό ποίημα”. 

Θα ξεκινήσουμε να ακούμε το “Κορίτσι της Δύσης” αυτή την εβδομάδα σε μια ζωντανή ηχογράφηση του 1976 από τη Βιέννη. Συγκεντρώνει, εκτός από τον συναρπαστικό Johnson του Franco Bonisolli, μια από τις πρώτες ερμηνείες της Carol Neblett ως Minnie, έναν ρόλο με τον οποίο η υψίφωνος αργότερα θα διαπρέψει. Από την άλλη, μια από τις τελευταίες εμφανίσεις ως Jack Rance, του βαρύτονου Gian Giacomo Guelfi, ο οποίος είχε ήδη γράψει τη δική του ιστορία με τον ρόλο αυτό. 

Παραγωγή -Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας 

σχετικα ondemand