“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 16.10.2023

Your browser does not support the audio element. https://www.ertecho.gr/wp-content/uploads/2023/10/20231016_florakis.mp3

Πρωινά, Τρίτο, 8:00 κι έτσι όπως η μέρα συνεχώς μικραίνει, σκέφτομαι γι άλλη μια φορά την αλληλοδιαδοχή των εποχών. Όπως λέει ο Wang Wei, ένας Κινέζος ζωγράφος και διανοούμενος που έζησε περί το 750 μ.Χ., “όποιος ζωγραφίζει τοπία, οφείλει να συμμορφώνεται με τις τέσσερις εποχές”. Θα έλεγα ότι ο καθένας μας το οφείλει ακόμη κι αν δεν ζωγραφίζει. Ακολουθώ τις οδηγίες του Wang Wei: “Την Άνοιξη τη θάλασσα να τη χρωματίζουμε μπλε. Με αποχρώσεις του μπλε μα πιο πολύ του πράσινου να χρωματίζουμε τα βουνά. Στο φως του καλοκαιριού τα αρχαία δέντρα κρύβουν τον ουρανό. Πράσινο να ζωγραφίζεται το νερό χωρίς κυματισμούς. Στο φως του φθινοπώρου ο ουρανός παίρνει την υφή του νερού. Τα δάση είναι σκοτεινά και μοιάζουν αδιαπέραστα. Οι αγριόχηνες πετάνε πάνω από τα κύματα του φθινοπώρου προς τα νησιά με τις αμμουδιές και τα καλάμια. Τον χειμώνα, η γη δανείζεται τη λευκότητα του χιονιού. Μια βάρκα πλησιάζει την όχθη, εκεί που το νερό είναι ρηχό”.

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές μας, όμως αυτό συμβαίνει επειδή απλώς δεν είναι εύκολο στους περισσότερους από εμάς να λείψουμε από την πόλη και τις δουλειές μας, άλλη εποχή. Αν όμως παρατηρήσεις τα χρώματα του φθινοπώρου, αν αφουγκραστείς τα λόγια και τις σιωπές του, αν περπατήσεις πάνω στα πεσμένα φύλλα, ίσως νιώσεις το μυστήριο και τη μαγεία που φέρνει -τέτοια ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, έξι και τέταρτο, αξημέρωτα- η πρωινή πάχνη.

Στην αυριανή εκπομπή ακούμε έργα του Frederic Chopin και Johann Nepomuk Hummel, που έφυγαν σαν αύριο καθώς και την Marin Alsop να διευθύνει Brahms, μια που σήμερα έχει τα γενέθλιά της. Την Πέμπτη ακούμε έργα των Charles Ives και Geirr Tveitt και μιλάμε για τις επετείους γέννησής τους καθώς και τον Emil Gilels να ερμηνεύει Beethoven και Chopin και την Jacqueline du Pre να ερμηνεύει Elgar. Σήμερα, την Τετάρτη και την Παρασκευή ακούμε μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική σε συναρμογή με όψεις της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους songwriters, ήχους από λαϊκές μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσική της μεγάλης οθόνης.

Καλές ακροάσεις

ΥΓ: Η εικόνα έρχεται από την Ιαπωνία και την περίοδο Έντο (1603-1867). Εικόνα «του ρέοντος κόσμου» (ukiyo-e) με θέμα το φθινόπωρο σε άμεση σύνδεση με τη βουδιστική οπτική της ανθρώπινης ύπαρξης ως εφήμερης.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ON DEMAND

Exit mobile version