Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 06.06.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00 κι ενώ αποφεύγω να επαναλαμβάνομαι, σήμερα, μέρα γενικής δοκιμής του καλοκαιριού, επιστρέφω τόσο σε επίπεδο κειμένου, όσο και σε επίπεδο φυσικής παρουσίας στον πιο πρόσφατο και ιδιαίτερα αγαπημένο από τους ελάχιστους τόπους της ζωής μου. Πριν από ένα χρόνο, έγραφα: “Αγαπούσα πάντα τους ελάχιστους τόπους. Ίσως επειδή, αν και κομμάτι μιας ολόκληρης Αθήνας, η γειτονιά μου ήταν μικρή, έτσι όπως στα παιδικά μου μάτια οριζόταν από τον δρόμο που έμενα, τον κάθετο δρόμο που ήταν ο χώρος του παιχνιδιού μας και τις δύο λεωφόρους -στις δύο πλευρές του τετραγώνου- που όριζαν την επικράτεια του κόσμου στον οποίο μπορούσα να κινηθώ. Το ίδιο μικρό ήταν και το θέρετρο της παιδικής μου ηλικίας. Ένας δρόμος με μερικά μαγαζιά όλος κι όλος, μπροστά του η θάλασσα και πίσω του λίγα σπίτια που στο πέρασμα των χρόνων γίνονταν όλο και πιο πολλά. Έτσι, νιώθω πολύ όμορφα όταν βρίσκομαι σε μικρούς τόπους: στην προκειμένη περίπτωση, μια θάλασσα -όπως πάντα, απέραντη- μερικά ταβερνάκια, κάποια σπίτια στις παρυφές του δάσους και δέντρα δίπλα στο κύμα, εκείνα τα δέντρα που δανείζουν στα νερά το πράσινό τους χρώμα. Οι μικροί τόποι δεν σε αναγκάζουν σε συνεχείς εξερευνήσεις, σε υποβάλλουν στη ρουτίνα των αργών ρυθμών τους κι έτσι σε βοηθούν να αρχίσεις να ξεκουράζεσαι από την πρώτη στιγμή”. Είναι αλήθεια λοιπόν, η γενική δοκιμή για το καλοκαίρι είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, κι ο χρόνος από τον αποχαιρετισμό του Σεπτέμβρη μέχρι τούτο το καινούργιο αντάμωμα, μου φάνηκε ελάχιστος. Ήταν γεμάτη η χρονιά που πέρασε. Γεμάτη όμορφες μουσικές και κείμενα και νεύματα και χαμόγελα και λέξεις. Το κορίτσι της εικόνας κυνηγά με το καπέλο του μια πεταλούδα κι εγώ βλέπω από μακριά τη θάλασσα, που έτσι όπως ξημερώνει μοιάζει ακόμη πιο πλατιά.

Η σημερινή εκπομπή είναι αφιερωμένη στη σπουδαία πιανίστα Martha Argerich, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1941. Την ακούμε να ερμηνεύει έργα Schumann, Mozart, Beethoven και Rachmaninov. Η αυριανή εκπομπή είναι αφιερωμένη στον εξαιρετικό Βρετανό βιολονίστα James Ehnes με αφορμή την εξαιρετική του ερμηνεία στο Κοντσέρτο για βιολί του Carl Nielsen. Τον ακούμε επίσης σε έργα Vaughan-Williams, Beethoven, Vivaldi, Elgar. Η εκπομπή της Πέμπτης, στο πλαίσιο των νέων κυκλοφοριών περιλαμβάνει έργα δωματίου του Camille Saint-Saens καθώς και μια μεγάλη αναφορά στην ορχήστρα του Cleveland. Πρώτα στο σπουδαίο παρελθόν της με το διπλό Κοντσέρτο του Johannes Brahms με David Oistrach (βιολί), Mstislav Rostropovich (τσέλο), George Szell (διεύθυνση ορχήστρας) και στη συνέχεια στο παρόν της με την 5η Συμφωνία του Sergey Prokofiev με τον Franz Welser-Moest στο podium. Τέλος, την Τετάρτη και την Παρασκευή ακούμε μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική σε συναρμογή με όψεις της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους songwriters, ήχους από λαϊκές μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσική της μεγάλης οθόνης.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand