Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 30.05.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00 και καθώς βαδίζω στο πρώτο πρωινό φως στους άδειους δρόμους της Αγίας Παρασκευής, πλησιάζοντας στο Ραδιομέγαρο, απεργάζομαι μυστικές συναντήσεις λογοτεχνών και σκέφτομαι τη δύναμη και τη μαγεία που έχουν οι λέξεις. Έτσι όπως μεγαλώνουν οι μέρες, επανέρχεται στο μυαλό μου ο Σεφέρης και διαβάζω: “Το πρωί στον Κήπο. Έξοχη ατμόσφαιρα. Μυρωδιές όχι από λουλούδια, αλλά από τα βότανα και τα φύλλα. Ένα περιβόλι με τα μονοπάτια, τις αλέες, τ’ απόσκηα μέρη όπου είναι αφησμένα παράξενα σύνεργα, κι άλλες γωνιές πιο σκοτεινές, σαν ένα παλιό σπίτι, μου δίνει περισσότερες ποιητικές ιδέες από το δάσος. Ίσως γιατί στα μικρά μου χρόνια δεν έζησα ποτέ σε δάση. Ίσως γιατί κάτι περιορισμένο, περιχαρακωμένο, όπου αμέσως ξεχωρίζει κανείς τα χνάρια του ανθρώπου, πηγαίνει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μου. Κι όμως η απεραντοσύνη της θάλασσας…”. Ο Σεφέρης περπατά στον Εθνικό Κήπο, καλοκαίρι του 1940, παρατηρεί τα δέντρα και την ίδια στιγμή απλώνει τη σκέψη του στη θάλασσα. Μερικά χρόνια αργότερα ο Ανδρέας Εμπειρίκος μοιάζει να σχολιάζει τον Σεφέρη όταν γράφει στην “Οκτάνα”: “Πίσω και γύρω από τους αθανάτους των ερήμων και των περιβολιών, τα θνητά φυτά και οι άνθρωποι ζουν και υπάρχουν. Ο ουρανός είναι απύθμενος και η θάλασσα πανδέγμων”. Η μαγεία των λέξεων: “Πανδέγμων”, εκείνη που δέχεται τα πάντα. Λέξη που ενδεχομένως δανείζεται ο Εμπειρίκος από τον Παπαδιαμάντη, που γράφει στους “Εμπόρους των Εθνών”: ¨Υπήρχε κατ’ εκείνους τους χρόνους μία πύλη ευρύχωρος, πανδέγμων, έν κοίλον αμέτρητον. Ήτο το μοναστήριον. Διηυθύνθη εκείσε, ελπίσασα ότι έμελλε να λησμονήση τόν κόσμον και ότι θα ήτο ευτυχής εν τη μοναξία της”.

Στην εκπομπή της Τρίτης θυμόμαστε τον εξαιρετικό πιανίστα Lars Vogt, που έφυγε πρόωρα με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του κύκνειου άσματος του από τη δισκογραφική εταιρεία Ondine, όπου μαζί με τον Chtistian και την Tanja Tetzlaff ερμηνεύουν έργα Schubert. Τον ακούμε επίσης από παλαιότερες ηχογραφήσεις να ερμηνεύει Mendelssohn. Την Πέμπτη ακούμε την 1η Συμφωνία του Sergey Prokofiev από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον Gianandrea Noseda, τον Cyprien Κατσαρή να ερμηνεύει μόνος στο πιάνο Liszt αλλά και αποσπάσματα από τον Don Giovanni του Mozart καθώς και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Calidore στο 12ο Κουαρτέτο του Ludwig van Beethoven.

Οι εκπομπές της Δευτέρας, της Τετάρτης και της Παρασκευής φέρνουν τη γνωστή μας ποικιλία: συναντάμε μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική, δίπλα σε τραγούδια γνωστών τραγουδοποιών, παραδοσιακούς ήχους απ’ όλον τον κόσμο, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, ήχους από τον κινηματογράφο και μικρές δόσεις jazz.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand