Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 08.05.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00 και σήμερα θυμάμαι τη δασκάλα που μου δίδαξε πριν από περίπου μιάμιση δεκαετία Αφήγηση Παραμυθιού. Ήταν η Μάνια Μαράτου, άνθρωπος αγαπημένος, κι ανάμεσα στα δεκάδες παραμύθια που είχαμε μοιραστεί ήταν κι ένα που πήγαινε περίπου ως εξής: Ήτανε μια φορά κι έναν καιρό ο Χότζας και καθώς περνούσε από την πλατεία του χωριού, βλέπει κόσμο μαζεμένο. “Βρε τι να γίνεται εδώ;”, σκέφτηκε. Και βλέπει έναν άνθρωπο που είχε στον ώμο του ένα μεγάλο, πολύχρωμο παπαγάλο. Ένα πουλί, λέει, υπέροχο. Και στεκόταν ο άνθρωπος κι έλεγε: «100 χρυσά νομίσματα το πουλί! 100 χρυσά νομίσματα”. Εκείνη την εποχή με τόσα λεφτά, όχι παπαγάλο, αγελάδες αγόραζες, ολόκληρο κοπάδι! Τρελάθηκε ο Χότζας. «Ρε άνθρωπε -του λέει- 100 χρυσά νομίσματα για ένα πουλί; Τι στο καλό κάνει ο παπαγάλος σου και τον πουλάς, 100 χρυσά νομίσματα;». «Χότζα μου, αυτός ο παπαγάλος είναι σπουδαίος! Ξέρει και μιλάει, μ’ ανθρώπινη λαλιά!”. Εντυπωσιάστηκε ο Χότζας. Ένα πουλί, που μίλαγε σαν άνθρωπος! Την άλλη μέρα πήγε ο Χότζας στο κοτέτσι του και βούτηξε μια κότα, την πιο ξεπουπουλιασμένη κι άσχημη. Όλοι στην πλατεία ήταν πάλι μαζεμένοι γύρω από τον άνθρωπο που πουλούσε τον παπαγάλο. Πάει πιο δίπλα ο Χότζας, βάζει στον ώμο του την όρνιθα και λέει: «200 χρυσά νομίσματα η όρνιθα! 200 χρυσά νομίσματα!». Φύγαν όλοι απ’ τον άνθρωπο με τον παπαγάλο και πήγαν και κοίταζαν την κότα του Χότζα. Θύμωσε κι αυτός που είχε τον παπαγάλο: «Βρε Χότζα, τρελάθηκες; 200 χρυσά νομίσματα γι’ αυτή την παλιόκοτα; Τουλάχιστον ο δικός μου ο παπαγάλος ξέρει να μιλάει. Η κότα σου τι ξέρει να κάνει;” “Εμένα” -λέει ο Χότζας- “η όρνιθά μου κάνει κάτι ακόμα πιο σπουδαίο: ξέρει ν’ ακούει!». Έτσι που οι καιροί μας έχουν κάνει κουφούς σ’ αυτά που λένε οι άνθρωποι -ακόμη κι οι κοντινοί μας- θυμήθηκα αυτό το σοφό παραμύθι της Ανατολής διαβάζοντας το βιβλίο “Νασρεντίν Χότζας, το Γέλιο της Μικρασίας” ενός εξαιρετικού αφηγητή, του Στέλιου Πελασγού. Η γραπτή αφήγηση εδώ είναι όπως θυμάμαι το παραμύθι από τη Μάνια κι όπως άλλαξε μέσα στο κεφάλι μου μέσα στα χρόνια. Κι ελπίζω να καταφέρνω ν’ ακούω κάθε μέρα όλο και πιο πολύ: καινούργιες μουσικές και πιο πολύ ανθρώπου.

Οι εκπομπές της Τρίτης και της Πέμπτης με οδηγό τις νέες κυκλοφορίες, έχουν έργα Mozart με τον Peter Donohoe στο πιάνο, Mendelssohn με το Κουαρτέτο van Kuijk, Adolf Busch, την ορχηστρική εκδοχή του “Liberetto” από τον Lars Danielsson και την περίφημε 7η Συμφωνία του Anton Bruckner με τον Paavo Jarvi στο podium. Οι εκπομπές της Δευτέρας, της Τετάρτης και της Παρασκευής φέρνουν τη γνωστή μας ποικιλία: συναντάμε μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική, δίπλα σε τραγούδια γνωστών τραγουδοποιών, παραδοσιακούς ήχους απ’ όλον τον κόσμο, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, ήχους από τον κινηματογράφο και μικρές δόσεις jazz.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand