Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 05.05.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00 και ο Μάιος που ξεκινάει σήμερα είναι ένα είδος κορύφωσης της Άνοιξης, με τον ίδιο τρόπο που ο Αύγουστος είναι η κορύφωση του καλοκαιριού. Για την Άνοιξη διαβάζω τον Ελύτη: “Πιάνω την άνοιξη με προσοχή και την ανοίγω: Με χτυπάει μια ζέστη αραχνοΰφαντη, ένα μπλε που μυρίζει ανάσα πεταλούδας”. Κι ύστερα διαβάζω έναν ακόμα ποιητή, έναν από εκείνους που δεν έγιναν τόσο γνωστοί, ίσως επειδή έφεραν τη ρετσινιά του καταραμένου. Η ποίηση του Μήτσου Παπανικολάου γι’ αυτόν μιλω- όπως κι εκέινη του καλού του φίλου Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, είναι πολύ περισσότερο φθινοπωρινή και χειμερινή παρά ανοιξιάτικη. Γι’ αυτό και στο “Εαρινό” του γράφει ο Παπανικολάου: “Έλα εραστή μου Μάιε, ακόλουθε βασιλικές, κομψέ χαριτωμένε ιππότη. Έλα, με το λεπτό σπαθί για να σκίσεις το πέπλο που τυλίγει το χειμωνιάτικο όνειρό μου”. Κι αν η 1η μέρα του Μάη έρχεται να δείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο την κορύφωση αυτή της Άνοιξης, έρχεται και να υπενθυμίσει τους αγώνες των εργατών για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους, αγώνες που ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Σήμερα, Πρωτομαγιά ακούμε έργα που σχετίζονται με την Άνοιξη: Την Άνοιξη των Απαλλαχίων” του Aaron Copland, την “Ιεροτελεστία της Άνοιξης” του Igor Stravisnsky, τα “Πεύκα” και τις “Κρήνες της Ρώμης” του Ottorino Respighi, την “Άνοιξη” από τις “Τέσσερις Εποχές” του Vivaldi αλλά και το τραγούδι του Pete Seeger, “Which Side Are You On”. Η εκπομπή της Τρίτης έχει ως κέντρο της τον εξαιρετικό Άγγλο πιανίστα -με καταγωγή από τη Ρωσία- Sergey Sudbin, που ερμηνεύει έργα Glinka, Rachmaninov, Tchaikovsky και Medtner. Η εκπομπή της Πέμπτης ασχολείται με τον Πολωνό πιανίστα Rafal Blechacz, που ερμηνεύει έργα Chopin, Faure και Beethoven και τον Frank Dupree -που παρά το γαλλικό όνομά του γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία- που ερμηνεύει έργα Berg και Kapustin.

Η Τετάρτη και η Παρασκευή φέρνουν μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική σε συναρμογή με όψεις της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους songwriters και ήχους από λαϊκές μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσική της μεγάλης οθόνης.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand