Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 16.03.2023

Διαβάζω: «Χάρηκα πολύ περισσότερο την ορχήστρα χτες. Μολονότι με κούρασε λίγο ο αργός ρομαντικός ρυθμός του Σούμπερτ. Βρήκα πράγματα που έβλεπα σχεδόν για πρώτη φορά: το αίσθημα πως κρατάς τον σφυγμό ενός ζωντανού κορμιού, με άπειρες λεπτότητες στην παραμικρή απόχρωση. Ένα veloute που νομίζεις πως τ’ αγγίζεις, κι έναν ανθρωπισμό στα ξύλινα και κυρίως στα μπρούτζινα, σχεδόν αδελφικό». Διαβάζω Γιώργο Σεφέρη από τις “Μέρες 1931-1934”, έτσι όπως υπάρχει στο “Δελτίο Κριτικής Δισκογραφίας 14-17” της Λέσχης του Δίσκου από το 1975. Είναι ο τρόπος που έχει ο ποιητής να μετατρέπει σε λέξεις τον ήχο και την ίδια στιγμή το συναίσθημα της ακρόασης. Την ίδια περίπου εποχή -ίσως δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα- ο Σεφέρης δημιουργούσε μουσική βάζοντας τις λέξεις του σε σειρά κλείνοντας τον “Ερωτικό Λόγο”: “Στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θάμα / που ανοίγει τα επουράνια κι είν’ όλα βολετά / προσμένουμε τον άγγελο σαν το πανάρχαιο δράμα / την ώρα που του δειλινού χάνουνται τ’ ανοιχτά / τριαντάφυλλα… Ρόδο άλικο του ανέμου και της μοίρας / μόνο στη μνήμη απόμεινες, ένας βαρύς ρυθμός / ρόδο της νύχτας πέρασες, τρικύμισμα πορφύρας / τρικύμισμα της θάλασσας… ο κόσμος είναι απλός”.

Με τη σκέψη ακριβώς ότι μέσα στους δύσκολους αυτούς καιρούς, «ο κόσμος είναι απλός», την Τρίτη ακούμε την Ιταλίδα πιανίστα Beatrice Rana να ερμηνεύει Ravel, Robert & Clara Schumann όπως και τον επίσης Ιταλό διευθυντή ορχήστρας Antonello Manacorda να διευθύνει την Ακαδημία Δωματίου του Potsdam στην 1η Συμφωνία του Ludwig van Beethoven. Την Πέμπτη κινούμαστε γύρω από τη μουσική της ταινίας “Tar”. Ακούμε πρωτότυπη μουσική της Hildur Gudnadottir καθώς και τα δύο έργα, μέρη των οποίων ακούγονται στην ταινία, το Κοντσέρτο για τσέλο του sir Edward Elgar και την 5η Συμφωνία του Gustav Mahler.

H Δευτέρα, η Τετάρτη και η Παρασκευή φέρνουν κλασική, ρομαντική, μοντέρνα και μουσική του Μπαρόκ σε συνδυασμό με ήχους από όλον τον κόσμο, τραγουδοποιούς από κάθε γωνιά της Γης, μουσικές από τον κινηματογράφο, διαμάντια της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις και οτιδήποτε όμορφο μπορεί να φανταστεί κανείς. Η Τετάρτη φέρνει και την επιστροφή της Λιλιπούπολης με δύο τραγούδια κι ένα επεισόδιο της αγαπημένης εκπομπής.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand